Tal dia com avui de l’any 1773, fa 247 anys, a Barcelona esclatava el primer avalot de les quintes d’una sèrie de protestes d’aquesta naturalesa que es produirien durant els segles XVIII i XIX. El primer avalot (el de 1773) es va produir quan el comte de Ricla, secretari de guerra (equivalent a ministre de Defensa) del rei Carles III, va ordenar al capità general de Catalunya Bernardo O’Connor, fer efectiva la Real Ordenanza de Quintos (1770) que implicava el reclutament forçós d’un de cada cinc nois en edat militar. Aquella ordenança, que afectaria el conjunt dels dominis borbònics peninsulars, s’havia publicat per completar la tropa militar voluntària espanyola.

L’avalot va ser iniciat pels quintos i per les seves famílies, però ràpidament s’hi van sumar tots els cossos socials de la ciutat, fins i tot algunes esferes del poder. Pocs dies abans dels fets, ja circulaven per Barcelona pasquins cridant a la revolta. A primera hora del matí, un grup de quintos es va enfilar al campanar de la Catedral i van tocar a sometent, amb la qual cosa aquell avalot es va generalitzar. Poc després un grup de quintos va intentar sortir de la ciutat pel Portal Nou (a l’actual Arc de Triomf), i van ser interceptats i tirotejats per un destacament armat de l’exèrcit espanyol. Aquell brutal incident es saldaria amb un mort i onze ferits de bala, tots del grup dels quintos.

Passades les hores, l’aparell militar espanyol va detenir i empresonar diverses persones acusades de dirigir l’avalot. En aquell context de repressió, el bisbe Josep Climent va efectuar diverses gestions davant Campomanes —un dels ministres més progressistes de Carles III— per aconseguir l’alliberament dels presos. Però l’actitud intransigent del nucli dur de la cort de Madrid, acabaria amb una crisi de govern, que Ricla resoldria amb la destitució fulminant d'O’Connor (convertit en el boc expiatori). Posteriorment, Aranda —ministre plenipotenciari de Carles III— forçaria la del bisbe Climent (oportunament disfressada de renúncia voluntària), i els presos catalans serien condemnats a reclusió.