Tal dia com avui de l'any 1296, fa 721 anys, els exèrcits del comte-rei catalano-aragonès Jaume II conquerien la ciutat d'Alacant i la incorporaven definitivament al regne de València. En aquells dies Alacant era zona de ningú -de frontera-, una mena de falca entre els dominis consolidats de la Corona d'Aragó al nord de la línia Biar-Busot-la Vila Joiosa, i de la Corona de Castella al sud del riu Segura. El territori estava ocupat precàriament per hosts militars de les dues corones que intentaven organitzar el territori, més interessats en els seus beneficis particulars i els seus privilegis de classe que a consolidar el domini a favor dels seus respectius monarques.

Alacant, però, corresponia a la zona d'expansió de la corona castellano-lleonesa. El 1244 (mig segle abans) el rei Jaume I -l'avi de Jaume II- i el rei castellà Alfons X havien signat el Tractat d'Almirra que delimitava la zona d'expansió territorial de les dues corones. A Almirra es va decidir que la Vila Joiosa, Xixona, Tibi, Petrer i Biar serien els límits dels dominis de Jaume I, i que Alacant, Elx, Elda i Guardamar quedaven pels dominis del rei castellà. Aquest límit es corresponia -en gran mesura- a l'antiga -i prestigosa- línia divisòria entre les que havien estat històricament províncies -i diòcesis- romanes i visigòtiques de la Tarraconense i la Cartaginense.

Posteriorment, pocs anys després del Tractat d'Almirra, es va produir una gran revolta morisca en els dominis castellans de Múrcia. Alfons de Castella, casat amb Violant d'Aragó -filla de Jaume I i tieta de Jaume II-, afeblit per problemes interns, va demanar ajut al seu sogre. Jaume I s'hi va implicar com si fos un domini propi. Va establir 10.000 nous colons -bàsicament catalans- a la vall del Segura, que hi van portar la seva llengua i la seva cultura. La propietat va canviar de mans i va passar a les elits catalano-aragoneses. Aquest fet, posteriorment, impulsaria Jaume II a desplaçar la frontera fins a les envistes del Mar Menor. D'aquesta forma Alacant quedava definitivament incorporada a l'edifici nacional valencià.