Tal dia com avui de l’any 1754, fa 270 anys, a Buenos Aires (llavors colònia espanyola de Río de la Plata), un grup de set comerciants catalans establerts al quarter sud-occidental del clos murallat de la ciutat, posaven la primera pedra del que seria el temple parroquial del barri català i que seria construït sota l’advocació de la Mare de Déu de Montserrat. Els promotors d’aquella iniciativa s’havien constituït, prèviament, en una confraria, que estava formada per Pere Serra, Marià Creu, Joan Molas i Manuel Miró (tots de Barcelona), Miquel Corvera (de Figueres), Francesc Guasch (de Valls) i Francesc Coll (de Torredembarra).

Aquell temple donaria nom al barri dels catalans de Buenos Aires, que, poc després, seria anomenat Montserrat. Entre el 1750 i el 1820, el barri de Montserrat va concentrar la immigració catalana a la ciutat, i a l’època de la seva plenitud va sumar més de 10.000 residents, que representaven un 15% de la població. Durant les primeres dècades del segle XIX (1800-1830), Montserrat seria la comunitat catalanoparlant més nombrosa del continent sud-americà, i seria el bressol de destacades personalitats que tindrien una importància cabdal en el procés d’independència de Río de la Plata, més endavant la República Argentina.

Les milícies civils de Montserrat, inicialment anomenades “Miquelets de Catalunya”, i posteriorment rebatejades “Miñones de Catalunya” per imposició del virrei hispànic, van ser decisives en el rebuig a la invasió britànica (1806 i 1807). I, posteriorment, durant la Guerra de la Independència (1810-1814), tindrien un paper cabdal en la derrota de l’aparell colonial espanyol. Al primer govern independent de Río de la Plata (1810), hi havia dues personalitats de la comunitat de Montserrat: Domènec Matheu (nascut a Mataró) i Joan Larreu (nascut a Balaguer).

El dia que es complien 56 anys de la col·locació de la primera pedra del temple de Montserrat, s’iniciava el procés revolucionari argentí (25 de maig del 1810), que culminaria amb la derrota definitiva de les tropes colonials espanyoles (batalla naval de Montevideo, 17 de maig del 1814) i la independència de Río de la Plata. Amb el decurs del temps, el temple ha quedat al centre de la ciutat i està situat a l’avinguda del General Belgrano, 1151 (al bell mig de l’històric barri de Montserrat), entre l’avinguda 9 de Julio i el carrer Salta.