Per tercera vegada una euroordre del jutge Pablo Llarena del Tribunal Suprem ha quedat en paper mullat. La decisió del jutge belga de suspendre el procés d'extradició del president Carles Puigdemont i del conseller Toni Comín per tenir immunitat parlamentària en ser eurodiputats deixa absolutament desguarnit el magistrat i reforça la idea que la justícia europea va desmuntant totes les mentides que s'han anat construint des dels tribunals espanyols i els seus corifeus mediàtics. Els Reis Mags s'han avançat unes hores per al jutge Llarena, que ha estat obsequiat amb un lot de carbó immens que li hauria d'ensenyar que les trampes a Europa no són ben rebudes i que el més intel·ligent que podria fer seria retirar l'ordre de detenció nacional i internacional.

El notable enuig de la dreta espanyola amb Bèlgica i, per extensió, amb Europa, no ha fet cap altra cosa que alimentar els vells fantasmes d'una Espanya aïllada i sense nord, capaç de veure enemics exteriors a totes les cantonades. Que aquesta notícia hagi coincidit, a més, amb l'últim tràmit d'Esquerra Republicana per votar la investidura de Pedro Sánchez —l'aclaparadora acceptació del consell nacional no deixa lloc a dubtes de quina és la decisió del partit— no ha fet sinó fer pujar diversos decibels la irascibilitat del deep state espanyol, que continua buscant mecanismes per intentar desestabilitzar la majoria parlamentària suficient que en aquests moments garanteix la investidura de Pedro Sánchez en segona votació.

El primer match ball es jugarà aquest divendres a la Junta Electoral Central, que estudiarà la immunitat d'Oriol Junqueras i la inhabilitació del president Torra. Veurem qui té el control de la JEC i si els seus membres, molt escorats a la dreta, la converteixen en un fortí o són sensibles a una investidura de Sánchez en molt pocs dies.

I si aquesta bomba de rellotgeria no fa efecte, la pressió es posarà a la taula de diàleg entre governs acordada per PSOE i ERC i els acords de la qual, segons el document pactat fet públic aquest dijous, desembocaran en una consulta ciutadana. Una proposta que té detractors fora dels partits implicats en la investidura: des de les dretes fins a Junts per Catalunya i la CUP. El pragmatisme d'Esquerra no hauria de sorprendre, ja que la seva línia política no ha canviat des de fa molts mesos i, amb aquest programa, ha guanyat les dues últimes eleccions espanyoles a Catalunya. Però bé, caldrà esperar a veure què decideix la JEC. Aquí hi pot haver el nou conflicte polític.