A mesura que van passant les hores des de la cancel·lació del Mobile World Congress i ja que l'explicació oficial oferta presenta massa llacunes com per tenir tota la credibilitat necessària, s'obren nombrosos interrogants que afecten, fonamentalment tres àmbits: hi ha raons més poderoses per a l'anul·lació que el coronavirus?; per què la resta de congressos internacionals continuen celebrant-se amb una normalitat absoluta?; tornarà el Mobile a Barcelona el 2021 amb seguretat absoluta? La teranyina d'interessos existents, comercials i polítics, ens ha situat davant dels nostres ulls el coronavirus i l'alarma social existent i, com sol succeir, aquí ens hem quedat i, a més, en un cert estat de xoc. Entre altres coses, perquè en un no res s'han evaporat al voltant de 500 milions d'euros que haurien acabat en diferents butxaques i que, en bona mesura, seran irrecuperables ja que el complex procés judicial per litigar no serà ni ràpid ni fàcil.

Si no s'ha emportat el coronavirus el congrés del Mobile qui o què ho ha suspès? El fàcil des de Madrid és atribuir-lo també al procés sobiranista o fins i tot a la gestió de la Generalitat o de l'Ajuntament. També a la divisió, en estar a un i a un altre costat de la plaça de Sant Jaume partits polítics diferents. És un os de mal rosegar ja que en poques coses com al Mobile han anat les administracions catalanes tan de la mà, sobretot, quan van veure les orelles al llop que podia arribar a no celebrar-se. Tampoc no tenen cap consistència les crítiques als conflictes laborals que, en ocasions, han arribat a fer molt complexa la mobilitat de desenes de milers d'assistents al congrés. Les raons cal anar-les a buscar a milers de quilòmetres ja que si no són ni sanitàries ni domèstiques han de ser globals.

En aquest punt només hi ha la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina i el desig dels primers que la tecnologia 5G, en la qual els xinesos van per davant dels americans quedi empantanegada per un temps. El suficient per millorar posicions. Ja se sap que, en aquest tipus de conflictes, les empreses, i més si es tracta dels EUA, són un peó més i, potser, la retirada d'algun dels gegants nord-americans com AT&T, o altres companyies europees té a veure amb aquesta pugna mundial. El Mobile seria un dany col·lateral en un conflicte més ampli. Per complicar-ho encara més, es tracta un congrés que exposa al món el lideratge del continent asiàtic en les telecomunicacions, cosa que és de mala digestió per als americans. El coronavirus hauria estat l'excusa, Barcelona el pagador, els xinesos els perjudicats i els EUA el país que n'hauria tret profit.

I el Mobile 2021? La versió oficial no té escletxes: GSMA, l'organitzadora, es queda a Barcelona i l'objectiu és intentar fer el millor congrés i que la frustrada edició d'enguany quedi en una anècdota. És normal que les administracions i GSMA, per motius diferents, es facin forts en aquest discurs. Les administracions perquè desconeixen què acabarà passant i GSMA perquè mentre que això sigui possible és una bona palanca per tenir una posició de força en litigis de tot tipus que, lamentablement, afloraran. Però, sense cap voluntat de ser malastruga, el Mobile 2021 està, ara com ara, en un risc massa alt encara que hi hagi un contracte firmat de celebració fins al 2023 a Barcelona. Hauran de canviar moltes coses perquè realment acabi sent així. Amb o sense coronavirus.