Si s'hagués de posar nota a l'examen sobre drets humans a què s'ha sotmès aquest dimecres Espanya a Ginebra, davant del Consell de Drets Humans de Nacions Unides, el suspens seria eixordador. Una llista de països de primer nivell occidental com els Estats Units, Bèlgica, Itàlia, Suïssa, el Canadà, els Països Baixos, Àustria, Rússia o Alemanya i una altra d'estats de nivell diferent però igualment importants com l'Iran, Mèxic, Egipte, Costa Rica, l'Argentina, Veneçuela i un llarg etcètera van treure a Espanya targeta vermella o groga en una jornada que, per més draps calents que hi posi la diplomàcia espanyola, li costarà d'oblidar. Allà, asseguts al banc dels acusats, van haver d'aguantar nombroses crítiques per situacions que coneixem bé: falta de llibertat d'expressió i de reunió, violència policial, el tracte als immigrants, el combat contra la xenofòbia...

Potser va ser el representant de Suïssa el que va fer el millor resum del que va ser la jornada matinal: "El passat franquista continua sent un repte per a Espanya". No resulta còmode d'escoltar això en un examen a les Nacions Unides per més que una notícia tan rellevant aconsegueixi ser convenientment maquillada i l'opinió pública espanyola gairebé no arribi ni a assabentar-se. Però sí, ha passat aquest dimecres a Ginebra. Potser per això no és tan estrany que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que intervenia al fòrum econòmic de Davos, a uns centenars de quilòmetres de Ginebra, necessités començar la seva intervenció assenyalant que Espanya és una democràcia. És curiós que una cosa que ja no deia Felipe González en els seus últims anys de mandat i tampoc José María Aznar ho hagin hagut d'anar repetint aquests últims anys cada vegada que sortien de casa tant Mariano Rajoy com Pedro Sánchez.

El deteriorament d'Espanya quant a pèrdua de llibertats està sent analitzat des de diferents organitzacions de drets humans i de totes elles emergeix un resultat similar. S'ha intentat esborrar aquesta imatge amb aquell desgraciat invent de Josep Borrell anomenat Espanya Global i dirigit per l'exdiputada d'UPyD Irene Lozano. Molts diners gastats per a res, moltes mentides propagades que no han estat comprades per l'opinió pública internacional, per acabar al punt actual: ha superat Espanya del tot i en tots els àmbits el franquisme?