Els set presos polítics que compleixen condemna a la presó de Lledoners ja poden gaudir del tercer grau penitenciari —anar a dormir a la presó de dilluns a dijous—segons el criteri de les diferents interlocutòries emeses aquest dimecres per la jutgessa de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya, la magistrada María Jesús Arnau Sala. Dormiran tanmateix a la presó i no es farà efectiu perquè la qüestió del tercer grau i del 100.2 ha estat elevada al Tribunal Suprem mitjançant una filigrana jurídica que ha tornat a donar veu i vot al tribunal sentenciador. Junqueras, Turull, Rull, Romeva, Forn, Cuixart i Sánchez continuaran sense poder gaudir de cap de les limitades sortides per anar a treballar o fer voluntariat que permet el reglament penitenciari pel simple fet de ser presos polítics, encara que no se'ls en reconegui la condició.

Les interlocutòries de la jutgessa Arnau són tota una desautorització dels arguments exposats per la fiscalia per denegar-los el tercer grau i un envit al Suprem, que haurà de resoldre conforme a dret una decisió molt travada pel jutjat de vigilància penitenciària. Per exemple, quan diu respecte a l'escrit del fiscal que conté posicions "manifestament esbiaixades, incompletes i, en el present cas, fins i tot tendencioses". O quan li recrimina que es queixi per desconèixer el nombre de sessions i els horaris planificats per l'equip tècnic del centre penitenciari per a la rehabilitació: "Això és inacceptable, quan aquest requeriment contumaç no ha estat mai plantejat pel fiscal en el cas de cap intern del qual tingui notícia aquesta jutjadora, ni fins i tot en delictes molt greus", i en cita alguns. Per concloure la reprimenda amb el que, segons el seu parer, es desprèn de les argumentacions del fiscal, "donar un càstig exemplar als condemnats per la causa esmentada".

Per tant, la jutgessa no té cap dubte que l'administració penitenciària ha acordat correctament la progressió a tercer grau en règim obert comú. Què passarà ara? Doncs una cosa molt senzilla, la sala tercera del Suprem que presideix el jutge Manuel Marchena haurà de donar per bo l'escrit de la jutgessa o, contràriament, tombar-lo i mantenir-los a presó sense dret als avantatges que estan reglats en la legislació per a qualsevol dels presos. O sigui, que prosperi la tesi que ha tombat la jutgessa Arnau d'un càstig exemplar als membres del Govern i als líders de les entitats sobiranistes condemnats pel procés.

Hi ha pocs dubtes que Marchena s'alinearà amb la segona opció, d'acord amb tots els seus moviments en aquesta causa. Però res no surt del tot gratis i haurà de mullar-se novament després de la interlocutòria del jutjat de vigilància penitenciària. No sempre la polititzada sala del Suprem acaba tenint algú que la posa en un compromís des de dins del sistema.