El ministre d'Infraestructures d'Ucraïna, Oleksandr Kubrakov, ha anunciat aquest dilluns que el seu Govern preveu que les exportacions de cereal per la via marítima, bloquejades a causa de la guerra, es reprenguin aquesta mateixa setmana. La sortida de vaixells dels ports ucraïnesos al mar Negre es produirà en el marc de l'acord firmat el passat 22 de juliol a Istanbul, segons va dir el ministre en una compareixença a Kíev. Segons les estimacions del ministre, la reobertura dels ports permetrà exportar mensualment uns 3 milions de tones, la qual cosa li reportarà a Ucraïna ingressos addicionals de 1.000 milions de dòlars. En aquesta línia, Kubrakov ha indicat que el centre de coordinació que es crearà a Istanbul per supervisar el funcionament del corredor humanitari per a la sortida del gra començarà a funcionar aquest mateix dimecres 27 de juliol.

No obstant això, ha puntualitzat Kubrakov les funcions d'aquest centre de coordinació no s'estendran a les aigües territorials ucraïneses, en les quals segons va dir, "només les autoritats ucraïneses tindran la competència de gestionar i garantir tots els processos". Les tasques de desminatge es realitzaran exclusivament als corredors creats per permetre la sortida dels carregaments de gra i totes les embarcacions seran acompanyades per vaixells del Ministeri d'Infraestructures, ha afegit el ministre.

Per la seva part, el viceministre d'Infraestructures, Yuri Vaskov, ha assenyalat que, si tot va segons el previst, el primer carregament de cereal sortirà aquesta setmana del port de Chornomorsk, a la regió d'Odessa. "Li seguiran el port d'Odessa i el port de Pivdenny," ha assegurat Vaskov, que també ha afegit que en un termini de dues setmanes el Ministeri estarà tècnicament preparat per exportar de totes les terminals dels tres ports en qüestió.

L'acord firmat la setmana passada sota els auspicis de les Nacions Unides i de Turquia preveu la creació d'un corredor marítim per alleujar la crisi alimentària provocada pel bloqueig rus als ports ucraïnesos del mar Negre. No obstant això, després dels atacs llançats dissabte contra el port comercial d'Odessa, Ucraïna va acusar Rússia d'"escopir a la cara" l'ONU i Turquia i va afirmar que Rússia haurà d'assumir "tota la responsabilitat" si es trenca l'acord.

L'atac a Odessa "no pot ni ha" d'afectar l'acord

Per l'altre costat, el Kremlin ha assegurat que l'atac rus amb míssils contra el port d'Odessa d'aquest dissabte passat "no pot ni ha" d'afectar l'acord per desbloquejar les exportacions de gra ucraïnès. Aquesta acció "va tenir a veure exclusivament amb infraestructura militar, i de cap manera no va estar relacionada amb la infraestructura que es fa servir per al compliment de l'acord per a la sortida dels cereals", ha assenyalat el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, en roda de premsa. Es pot recordar que aquest dissabte Rússia va atacar amb dos míssils el port d'Odessa, on segons el comandament militar rus va destruir una llanxa, un dipòsit de míssils antivaixell nord-americans i instal·lacions per a la reparació i modernització de vaixells de l'Armada d'Ucraïna.

El secretari general de l'ONU, António Guterres, va condemnar "de forma inequívoca" els atacs russos en contra d'Odessa un dia després de la consecució d'acord per exportar el gra ucraïnès i pal·liar l'escassetat de cereals a tot el món. Els Estats Units es van afegir a la repulsa i el seu secretari d'Estat, Antony Blinken, va denunciar que l'atac contra Odessa "planteja seriosos dubtes sobre el compromís de Rússia amb l'acord". Al seu torn, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, va declarar que l'atac a Odessa "demostra només una cosa: és igual el que Rússia prometi, sempre trobarà una manera de no complir-lo".