"Estem determinats a reivindicar i defensar una Política Agrària Comuna (PAC) molt més mediterrània i molt més regionalitzada", ha assegurat la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, davant els més de 300 representants del sector agroalimentari que s'han reunit aquest dilluns a la conferència "Construint la PAC del futur" celebrada al Caixafòrum de Madrid. En aquest sentit, ha reivindicat una PAC capaç de prevenir polítiques i ajuts adaptats a la realitat dels diferents sectors i territoris. I en concret, a la de Catalunya. 

Tot plegat, amb l'objectiu que la PAC permeti "ser com més efectius i eficients possible en la gestió dels recursos destinats al sector agroalimentari". Això implica més i millors mesures de mercat amb instruments capaços d'estructurar millor el sector productor així com reforçar-lo dins la cadena de valor. Serret també ha posat sobre la taula de debat la importància de garantir les rendes dels productors i el relleu generacional necessaris per al futur del sector. "Amb joves que hi confiïn i desenvolupin projectes professionals i de vida al sector agrari", ha afegit. 

Un Brèxit de 3.600 milions en agricultura

En la conferència organitzada pel Ministeri d'Agricultura també hi ha participat el comissari europeu d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Logan, que ha alertat que el Brèxit podria suposar una pèrdua de 3.600 milions anuals per al pressupost de la PAC 2020. De fet, el Regne Unit aporta al voltant de 9.300 milions als pressupostos globals de la UE. És precisament per això que perdre el 38% d'aquest pressupost destinat a Agricultura es convertiria en "el pitjor dels escenaris". Per si de cas, ja ha emplaçat els estats membres a aportar una quantitat de diners més gran al pressupost comunitari o bé, obrir noves fonts d'ingressos. Val més prevenir que curar. 

I més enllà de les dificultats implícites en la negociació, la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, ha remarcat que el pressupost de la PAC de cara al període 2015-2020 té consolidats ja més de 47.000 milions que serveixen per "donar estabilitat al sector agrari". Però tot i aquesta suposada estabilitat, la sortida del Regne Unit afectarà la política agrària europea i deixarà com a llegat un plus de complexitat en les noves negociacions i els nous reptes de la PAC 2020.