El sector de l'hostaleria i la restauració s'ha manifestat aquesta tarda davant del Palau de la Generalitat contra les noves restriccions imposades pel Govern, que només permeten obrir bars i restaurants de 7.30h a 9.30h del matí i de 13h a 15.30h del migdia.

La concentració ha començat a les 18.00 hores a la plaça Sant Jaume de Barcelona, i al voltant de les 18.25 hores un grup de manifestants s'ha dirigit cap a la Via Laietana de Barcelona, amb proclames com "L'hostaleria no és el problema" o "On són les nostres ajudes?".

La concentració està convocada pel Gremi de Restauració de Barcelona, el Gremi d'Empresaris de Discoteques de Barcelona, la patronal de l'oci nocturn Fecalon, les federacions d'hostaleria de Lleida i Girona, l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Tarragona i la Federació Intercomarcal d'hostaleria, Restauració i Turisme.

Les entitats convocants han denunciat en un comunicat que les mesures per contenir el brot de coronavirus no han comptat amb el sector i han indicat que darrere d'elles s'amaga un "tancament total encobert", pel que han reclamat mesures "reals de rescat" pels sectors afectats.

Reaccions davant de les noves restriccions

Bars i restaurants s'han queixat durant el dia d'avui de les noves restriccions imposades pel Govern. "Això és l'estocada definitiva. No tenen en compte el patró de consum dels catalans, ja que la gran majoria de gent va a dinar cap a les 14.45-15.00 hores", ha assenyalat la Melissa Privitera, del restaurant Amélie de la plaça de la Vila de Barcelona. En aquest sentit, l'Andrea, treballadora del bar La Lluna de Manresa, ha dit que tancar els bars a les 9.30h és "com no obrir".

Segons asseguren, les noves restriccions acabaran d'enfonsar un sector que "està tocat de mort". Són conscients que la salut de la gent està "per davant de tot" i entenen que les restriccions són necessàries per a la pandèmia, però demanen ajuts "per sobreviure".

"No podem continuar pagant les mateixes despeses i no rebre cap ajut", avisa el responsable del bar Cal Manel de Manresa, Berni Sorinas. I adverteix que portar fins a l'extrem al sector vol dir "famílies senceres sense poder pagar lloguer o hipoteques. Les conseqüències de tot això seran terribles".

Fecasarm porta a la justícia les restriccions

La Federació d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha presentat el matí del dilluns davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) un recurs contenciós administratiu contra la resolució que prohibeix a la restauració obrir en la franja nocturna, segons ha indicat en un comunicat aquest dilluns.

Sota el seu criteri, l'obertura per franges de les activitats és una "mesura arbitrària, desproporcionada, ineficaç, discriminatòria, contraproduent i inviable econòmicament".

Al mateix temps, la patronal ha sol·licitat "que es deixi en suspens la restricció horària, atès que la mateixa provocarà danys de molt difícil reparació o irreparable a molts locals de restauració i d'oci nocturn de Catalunya, atesa la importància de les dates".

Fecasarm ha recordat també que del sector depenen prop de 200.000 llocs de treball directes i indirectes i que la mesura fomentarà els retrobaments il·legals de familiars i amics, empitjorant les xifres sanitàries.