Repsol ha presentat aquest divendres una cartera de 30 projectes candidats als fons europeus Next Generation que promou la Unió europea. En cas d'executar-se aquests 30 projectes que ha presentat la companyia, mobilitzarien un total de 5.959 milions d'euros

Així ho ha anunciat el president de l'entitat, Antoni Brufau, durant la junta general d'accionistes celebrada aquest mateix divendres. En paraules del mateix Brufau, els projectes presentats per Repsol "combinen tecnologia, descarbonització i economia circular, creació d'ocupació de qualitat i equilibri territorial".

El president de l'entitat també ha desgranat que van els 30 projectes. Concretament, la cartera de projectes de l'energètica conté de vuit projectes d'hidrogen renovable, nou d'economia circular, quatre de generació renovable i emmagatzematge, vuit d'energia distribuïda i mobilitat elèctrica, i un que aborda la infraestructura de transformació digital.

Brufau qüestiona les exigències a les elèctriques

Durant la mateixa junta, Brufau, ha qüestionat el Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric i la Llei de Canvi Climàtic, i ha criticat que no es reclami al sector elèctric les seves responsabilitats passades, perquè gairebé la meitat del CO₂ que hi ha avui en l'atmosfera procedeix de la producció elèctrica, principalment de la que es va generar amb carbó.

Alhora, Brufau, ha denunciat que amb aquest fons, que obliga a contribuir a comercialitzadors de llum, gas i productes petrolífers, es pretén que tots els sectors energètics financin els sobrecostos que van tenir els projectes renovables que es van fer a principis d'aquest segle.

Brufau també ha recordat que els consumidors de combustibles ja paguen 200 euros per cada tona de CO₂ emesa a través de l'Impost d'Hidrocarburs, un cost que no han hagut d'assumir les elèctriques pel que han contaminat amb les seves centrals de carbó. "No es pot expropiar part de la seva renda als consumidors d'hidrocarburs atribuint raons mediambientals, quan les principals són unes altres", ha dit Brufau, que considera que amb el fons, "es tracta, ras i curt, de beneficiar a uns pocs i que molts altres els paguin la factura".

A més, ha recordat el mal que fa aquest fons a la competitivitat i el futur de la indústria, en un moment en què la pandèmia ha demostrat com de necessària que és. De fet, Brufau ha dit que Espanya hagués resistit millor la crisi de la covid-19 si hagués tingut un major percentatge del seu PIB (producte interior brut) en activitats industrials.

És per això, ha assenyalat que d'aquesta crisi només es pot sortir "amb més indústria i no amb menys, amb més ocupació i no amb més precarietat, capturant per a això totes les oportunitats dels Fons Europeus Next Generation, amb projectes viables i d'execució assegurada, deixant al marge d'iniciatives que només pretenen captivar a l'opinió pública, però que no generaran cap valor per al futur del nostre país".

Preparats per al mix energètic del futur

Per part seva, el conseller delegat de la companyia, Josu Jon Imaz, ha dit que la companyia està preparada pel 'mix energètic del futur', en el qual, a més de nous productes, renovables i combustibles sintètics, es continuarà necessitant petroli i gas.

Imaz ha afirmat que "el consum de petroli està creixent i creixerà en els pròxims anys", tant en geografies on és necessari un major consum d'energia per al seu progrés, com en la resta del món, on els polímers i plàstics seran necessaris per a combatre el canvi climàtic, amb materials per a reduir el pes dels vehicles, especialment dels elèctrics, o dotar de millors aïllaments als edificis per a consumir menys energia.

A més, la Junta d'Accionistes ha aprovat un dividend de 30 cèntims d'euros bruts per acció amb càrrec als beneficis de 2020, que s'abonarà a partir del 7 de juliol i que se suma a l'abonat al gener sota la fórmula de dividend flexible -que permet triar entre rebre la remuneració en efectiu o en accions-. Els accionistes també han donat llum verda al repartiment d'uns altres 30 cèntims d'euros per acció amb càrrec a reserves que es pagarà al gener de 2022.