Repsol ha anunciat aquest dijous que en els primers nou mesos de l'any, fins al setembre, va obtenir un benefici total de 1.939 milions d'euros, augmentat així un 32% respecte al resultat obtingut en el mateix període de 2019, que va ser de 1.466 milions d'euros, a més, ha anunciat que eleva el que proposarà a la seva junta d'accionistes una millora del dividend en efectiu d'un 5%, fins als 0,63 euros per acció, i una reducció del capital social de 75 milions d'accions, equivalent al 4,9%.

El resultat net ajustat, que mesura específicament la marxa dels negocis, va assolir els 1.582 milions d'euros, una xifra similar a la de 2019, quan va ser de 1.637 milions. Es pot apuntar que aquest període és en el que va començar l'execució del nou Pla Estratègic 2021-2025 de la companyia. Les mesures definides en aquest nou Pla, juntament amb una gestió orientada a l'eficiència, van permetre a la companyia capturar el màxim valor possible i tornar a la senda dels resultats previs a la pandèmia, en un context en el qual es va observar una clara recuperació dels preus de les matèries primeres.

Alhora, la companyia també ha informat que durant aquests primers nou mesos ha avançat "amb fermesa" per aconseguir els seus objectius de descarbonització, que va reforçar amb noves metes "més ambicioses que marcaran la seva transformació cap a la neutralitat en carboni l'any 2050". En aquesta línia, i gràcies al nou model de negoci integrat de Repsol, junta al nou pla estratègic, Repsol ha afrontat amb èxit un entorn que està superant un escenari de crisi sense precedents i la companyia va poder aprofitar la millora dels preus de les matèries primeres. Fins al setembre, va obtenir un flux de caixa positiu en tots els segments i va reduir el seu deute net un 9% respecte a l'inici de l'any.

Millora del dividend en efectiu

Aquest bon acompliment de la companyia en els tres primers trimestres juntament amb la generació de caixa derivada de l'escenari de més preus de les matèries primeres han portat al consell d'administració a proposar a la pròxima junta general ordinària d'accionistes una millora del dividend en efectiu d'un 5%, fins als 0,63 euros per acció, i una reducció del capital social de 75 milions d'accions, equivalent al 4,9%.

En concret, el consell d'administració ha acordat sotmetre a l'aprovació de la pròxima junta el pagament el 2022 d'una retribució complementària als accionistes de 0,33 euros bruts per acció, que se sumaria a la retribució de 0,30 euros bruts per acció (amb càrrec a reserves lliures) el pagament de la qual està previst tingui lloc el gener de 2022.

Impuls a la transició energètica

Rere el tancament del trimestre, Repsol va actualitzar les seves ambicions per accelerar la seva transició energètica, amb un increment de 1.000 milions d'euros, fins a l'any 2025, en les inversions destinades a augmentar la generació elèctrica renovable i la producció d'hidrogen lliure d'emissions, i impulsar altres iniciatives baixes en carboni. D'aquesta forma, el 35% de les inversions realitzades per Repsol entre 2021 i 2025 es destinarà a iniciatives de baixes emissions.

"Estem aconseguint recuperar la senda de resultats prèvia a la pandèmia, impulsats per la nostra gestió eficient i l'execució del Pla Estratègic, alhora que avancem amb fermesa en la nostra transformació per ser neutres en carboni el 2050", ha recalcat el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz.

Director executiu repsol josu jon imaz - David Zorrakino / Europa Press

El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz - David Zorrakino / Europa Press

En els primers nou mesos de 2021, els negocis de Repsol van recuperar amb solidesa la seva senda de resultats prèvia a la pandèmia, en un entorn que tornava a mostrar xifres pròpies d'anys previs a la crisi sanitària global.

En la part de producció, la companyia assegura que en els nou primers mesos de l'any va ser de 576 mil barrils equivalents de petroli al dia. Pel que fa a l'exploració d'hidrocarburs, la companyia va sumar en el període tres nous èxits, a Indonèsia, Mèxic i Bolívia, on va trobar volums d'hidrocarburs que constitueixen al voltant d'1 TCF de recursos estimats.

Pel que fa a les vendes, la companyia ha venut els seus actius d'Exploració i Producció a Malàisia i del bloc 46 CN, al Vietnam, a més de la seva participació en la joint venture Arog, a Rússia. Amb aquestes operacions, que s'uneixen al final de la producció de petroli a Espanya i de l'activitat exploratòria a diversos països, el negoci avança en el seu objectiu estratègic d'enfocar-se en les àrees geogràfiques on compta amb més avantatges competitius, concentrant la seva presència a 14 països i prioritzant el valor sobre el volum.

Reducció del deute

En aquest context, la companyia també va aconseguir en tots els seus segments de negoci un flux de caixa operatiu positiu, que va ascendir a 3.371 milions d'euros, i un flux de caixa lliure, també positiu en tots els seus segments, que va sumar 1.855 milions.

A més, entre gener i setembre de 2021, Repsol va reduir el seu deute net un 9%, que equival a 642 milions d'euros, des dels nivells de desembre passat, fins a situar-la en 6.136 milions, mentre que la liquiditat es va xifrar en 9.948 milions d'euros, la qual cosa representa 2,57 vegades els venciments a curt termini.

Aquestes eines facilitaran a la companyia avançar en els seus "ambiciosos" objectius de descarbonització, tal com ha fet, fins i tot segons ha assenyalat, en el complicat context provocat per la Covid-19.