El consell d'administració de Repsol ha decidit accelerar la seva aposta pels projectes baixos en carboni i la sostenibilitat amb l'objectiu de ser una companyia zero emissions netes en l'horitzó de 2050.

Amb aquesta decisió, el grup presidit per Antoni Brufau, que el primer semestre del l'any que llançarà un nou pla estratègic 2021-2025 per definir aquest camí, es converteix en la primera companyia del seu sector a assumir l'objectiu de zero emissions netes en 2050, segons ha informat el grup.

En aquest camí cap a la descarbonització de la companyia en els propers 30 anys, anunciat el dia en què es s'ha inaugurat la COP 25 de Madrid, Repsol es planteja noves metes de reducció del seu indicador d'intensitat de carboni sobre la base de l'any 2016: del 10% el 2025, del 20% el 2030 i del 40% el 2040, avançant així cap a les zero emissions netes de CO2 el 2050.

La companyia estima que, amb els avenços tecnològics previsibles a dia d'avui, podrà arribar a almenys el 70% de reducció d'emissions netes per a aquest any. Així mateix, es compromet a aplicar les millors tecnologies per elevar aquesta xifra, incloent la captura, utilització i emmagatzematge de CO2. En el cas que això no fos suficient, compensarà emissions mitjançant reforestació i altres solucions climàtiques naturals per aconseguir aquest objectiu de les zero emissions el 2050.

L'aplicació d'aquest nou escenari de preus de cru i gas, consistent amb els objectius climàtics de l'Acord de París, comportarà una correcció del valor comptable d'alguns actius del grup, amb un impacte estimat d'uns 4.800 milions d'euros després d'impostos, cosa que minvarà el resultat específic d'aquest exercici 2019, però no afectarà la generació de caixa ni a la retribució als accionistes, "que es troba entre les més atractives de la Borsa espanyola i del seu sector al món".

En el cas concret de la generació de caixa de les operacions en 2019, que va augmentar un 22% a setembre respecte al mateix període del 2018, permetrà assolir la retribució d'un euro per acció per als accionistes, formular la proposta a la propera junta de accionistes d'amortitzar un 5% del capital social (addicional a les amortitzacions de les accions emeses en els programes de dividend flexible) i plantejar més recompres i amortitzacions d'accions pròpies quan els excessos de caixa no s'apliquin a curt termini a oportunitats d'inversió amb la rendibilitat exigida.

El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, ha destacat la convicció que el grup ha de fixar-se objectius "més ambiciosos en la lluita contra el canvi climàtic", de manera que "creiem que el moment per a Repsol és ara".

En aquest sentit, ha assegurat que "només abordant amb claredat estratègica els grans reptes que tenim davant nostre podrem convertir-los en oportunitats. Estem convençuts que això reforça el nostre projecte, fent-lo més sostenible i rendible per a tots els nostres accionistes", ha explicat.

Aquest camí cap a la descarbonització també passa per redefinir l'estratègia en totes les línies de negoci de la companyia, impulsant els seus projectes associats a la transició energètica.

En el cas concret del negoci de generació d'electricitat baixa en emissions, on en només un any, el grup -després de la compra dels actius de Viesgo i a través de la seva filial Repsol Electricitat i Gas- s'ha convertit en un actor rellevant, eleva al 66% els seus objectius actuals de capacitat instal·lada el 2025, passant dels 4.500 MW a 7.500 MW.