Repsol va obtenir un benefici net de 1.546 milions d'euros fins al juny, la qual cosa representa un increment del 46% respecte al mateix període de l'any anterior i el millor resultat en un primer semestre del grup en els últims deu anys, va informar el grup.

El resultat net ajustat de la petroliera, que mesura específicament la marxa dels negocis, va créixer un 12%, fins als 1.132 milions d'euros, mentre que el seu resultat brut d'explotació (Ebitda) es va situar en 3.811 milions d'euros, amb una pujada del 23%.

Aquests resultats rècord de la companyia presidida per Antonio Brufau es van registrar en un període marcat per uns preus del cru més elevats (Brent +36%), uns menors preus del gas (Henry Hub -11%), així com per una debilitat del dòlar davant l'euro i, en general, un entorn internacional menys favorable per a alguns negocis industrials, especialment la petroquímica.

El deute net del grup es va reduir un 64% respecte al 30 de juny de l'any passat i es va situar en 2.706 milions d'euros en finalitzar el semestre, període en el que l'acció de Repsol es va revaloritzar un 14%, per sobre de l'Ibex 35 (18 punts percentuals).

L''upstream' eleva un 91% els seus guanys

Així, els resultats de Repsol es van veure impulsats per l'àrea d''Upstream' (Exploració i Producció), que va augmentar un 91% els seus guanys, fins als 647 milions d'euros, gràcies a uns volums de producció més importants i les mesures d'eficiència implantades en els últims anys, juntament amb l'augment de les cotitzacions internacionals.

Aquest resultat és el més gran registrat en aquesta àrea per la companyia en un primer semestre des de l'any 2012, quan el cru Brent cotitzava una mitjana de 113,6 dòlars per barril, davant els 70,6 dòlars per barril de mitjana dels sis primers mesos de 2018.

Així mateix, la companyia va incrementar la seva producció d'hidrocarburs un 6% durant els sis primers mesos de l'any, fins a assolir els 724.000 barrils equivalents de petroli diaris de mitjana. Aquest increment es va deure a la posada en marxa de projectes a Trinitat i Tobago, el Regne Unit, Algèria i Malàisia, així com a l'augment de l'aportació de Líbia i Noruega.

A més, en el període la companyia va finalitzar tres sondejos exploratoris i un de delineament amb un resultat positiu a Rússia i Colòmbia, un d'ells en aquest últim país al bloc CPO-9, que forma part de l'important projecte de desenvolupament d'Akacias, la primera fase del qual ha estat aprovada aquest any.

També en el primer semestre de 2018 es va iniciar la producció de gas a Bunga Pakma (Malàisia) i el desenvolupament del projecte Buckskin (Estats Units), a més de l'adquisició de nous blocs exploratoris en diferents rondes de licitació a Mèxic, el Brasil i Noruega, i es va firmar al febrer un acord per adquirir el 7,7% del camp Visund (Noruega).