Si la setmana passada vam saber que més d'un terç de les pimes catalanes havia hagut d'aturar parcialment o completament la seva producció a causa de la covid i la incidència de la sisena onada i de la variant òmicron, aquest divendres hem sabut que, aproximadament, quasi dos milions de persones han hagut d'agafar-se la baixa a causa d'aquesta enfermetat. Segons ha declarat el ministre de la Seguretat social, José Luis Escrivá, fins al 10% dels cotitzants de la Seguretat Social, que en finalitzar desembre eren 19,8 milions, han estat de baixa per aquesta causa. Si fem números, 1,98 milions de persones han estat de baixa per culpa del coronavirus durant aquestes setmanes de sisena onada. Ara bé, el ministre també ha assegurat que aquesta tendència, i la sisena onada, ja ha començat a declinar. De fet, i en la mateixa direcció, Escrivá ha incidit en què en els últims dies ja s'ha constatat que s'havien aconseguit les xifres màximes i es preveu que hi hagi un procés "molt ràpid" de recuperació de l'activitat.

Les últimes dades facilitades pel Ministeri de la Seguretat Social, assenyalen que el nombre de baixes laborals iniciades el mes de desembre es va disparar fins a superar els 240.000 processos (fins al 23 de desembre), més del triple que al novembre, quan es van comptabilitzar 75.800 tramitacions. D'altra banda, Escrivá ha considerat "una confusió" la petició del president de la patronal madrilenya, Miguel Garrido, que el termini de baixa per covid descendís de set a quatre dies per als asimptomàtics, com a Suïssa, o a cinc, com als Estats Units. Segons el ministre, tots els sistemes de salut, inclòs el de Madrid, compten amb una normativa que permet emetre la baixa i l'alta simultàniament per a quatre dies, una possibilitat, ha apuntat, que està pensada, per exemple, per al període de recuperació després d'una operació.

El que s'ha implantat ara davant la sisena ona de la pandèmia, ha apuntat, és la possibilitat d'agilitzar els processos administratius en l'àmbit dels serveis de salut autonòmica per a emetre una baixa i, alhora, programar una baixa condicionada al fet que es materialitzin determinades condicions sanitàries. Es tracta, ha subratllat, d'"una qüestió informàtica" que facilita el procediment administratiu, però sense que la baixa i l'alta s'enviïn simultàniament a la Seguretat Social.

Les quarantenes s'acabaran al maig...

"Els positius de covid es deixaran de comptar cas per cas". Així ho ha anunciat el conseller de Salut del Govern, Josep Maria Argimon, que també ha detallat que les quarantenes tal com les entenem actualment desapareixeran a la primavera, és a dir, que no caldrà fer set dies de quarantena pel fet de ser positiu o contacte, sinó que només s’haurà de quedar a casa qui tingui símptomes o es trobi malament, com passa amb la grip. En una entrevista aquest divendres a El Món a RAC1, ha explicat que canviarà el protocol: “Des de finals de març hem de començar a comptar de manera diferent”. “Si l’evolució del virus és semblant, hi haurem de fer una vigilància reforçada. És el que es fa per veure quins virus estan circulant. Ens en donarà una foto molt més completa. No estarem comptant cas per cas com ara”, ha assenyalat Argimon. 

Argimon ha anunciat que aquest any a partir de mitjan maig entrarem en una fase que es gestionarà de manera diferent. "Si algú té febre i malestar, s’haurà de quedar a casa. Però si no cal la baixa, no farà falta consultar-ho”, ha afirmat. D'altra banda, ha deixat clar que cal mantenir la prudència amb els casos positius: “Si saps que ets positiu, no surtis al carrer i procura aïllar-te”. Pel que fa a la situació actual en nombre de casos i la seva gravetat, el conseller ha indicat que, en l'últim mes, s'han contagiat unes 800.000 persones a Catalunya, la gran majoria de manera lleu. En aquest sentit, Argimon ha dit que "el fet que hi hagi tants infectats no és tan mala notícia perquè la majoria ho han passat de manera lleu, i d'aquesta manera s'està desenvolupant la immunitat". A més, ha detallat que de cada 1.000 persones contagiades, el 0,6 ingressa a l'UCI; fa dos mesos, gairebé 4, ara la variant és òmicron i han augmentat les cobertures vacunals. 

La covid a Catalunya

Pel que fa a l'actualitat epidemiològica de Catalunya, aquest divendres Salut ha informat d'una petita treva en la xifra de nous contagis. Després d'un parell de dies de rècord –aquest dijous es van notificar més de 51.000 positius– la dada d'aquest divendres és de 41.261. Els ingressos als hospitals s'han frenat i no es veuen les dades de noves hospitalitzacions de les últimes setmanes. Malgrat tot, la pressió als hospitals es manté i el risc de rebrot continua disparat, mentre que l'Rt es manté encara per sobre de l'1. Amb aquestes dades de contagis tan elevats, Salut va obrir tot just fa una setmana la franja d'entre 30 i 39 anys per accedir a la dosi de reforç i aquest dimecres, el Departament va obrir l'opció per als de 18 a 29 anys. De moment, es creu que podria beneficiar unes 16.000 persones de col·lectius que van poder-se vacunar fa ja vuit mesos: personal de servei essencial, cuidadors o dependents.

A més, per intentar treure pressió a la primària, que registra rècords d'atenció per covid –una de cada tres visites al dia ho són– el Departament de Salut també ha donat accés a farmàcies autoritzades per tal que poguessin notificar els nous positius. Salut donarà també altes per coronavirus en diferit al cap de 7 dies. La intenció és, d'aquesta manera, "mitigar" la pressió a l'atenció primària. Els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI, però, són dades que ens indiquen com evoluciona la pandèmia. Pel que fa als ingressos, pugen. Salut n'ha notificat un total de 2.709 (6 més que ahir). El pic d'ingressos per coronavirus es va assolir el 24 de gener, amb 3.038. Els pacients d'UCI passen dels 502 als 500.