El preu mitjà de l'electricitat al mercat a l'engròs (pool) pujarà un 0,97% avui dimarts respecte al marcat ahir, i arribarà als 211,81 euros per megawatt hora (MWh), segons dades de l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE) recollides per Europa Press.

En termes anuals, el preu d'aquest dimarts, 7 de desembre, serà un 457% més car en comparació amb fa tot just un any, quan la llum costava 32,02 euros/MWh.

Segons les dades provisionals d'OMIE, la llum costarà aquest 7 de desembre als espanyols 211,81 euros/MWh, fet que suposa un augment del 0,97% respecte als 209,78 euros/MWh de dilluns, que va duplicar el preu de diumenge.

gràfic preu llum 7 desembre

Gràfic proporcionat per l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE)

El preu màxim i mínim

El preu màxim de la llum per a aquest dimarts tindrà lloc entre les 8.00 i les 9.00 hores, amb 237,21 euros/MWh, mentre que el preu mínim serà de 186,28 euros, entre les 23.00 i les 24.00 hores.

Els preus del pool repercuteixen directament en la tarifa regulada —el denominat PVPC—, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors al país, i serveix de referència per als 17 milions que tenen contractat el subministrament en el mercat lliure.

L'encariment en els últims mesos en el mercat elèctric s'explica, principalment, pels alts preus del gas als mercats i dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO2), que arriba a màxims històrics aquest any.

La factura del novembre, la segona més cara de la història

El rebut elèctric d'un usuari mitjà amb la tarifa regulada —el denominat PVPC— es va situar el novembre en 115,18 euros, un 68,1% per sobre dels 68,50 euros del mateix mes de l'any passat, cosa que representa la segona factura més cara de la història després de la de l'octubre passat, segons dades de Facua-Consumidors en Acció.

D'aquesta manera, l'associació considera que la factura elèctrica del desembre hauria de ser negativa perquè es complís la promesa del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que aquest any els consumidors pagaran el mateix que el 2018 una vegada descomptat l'IPC.

Precisament dijous de la setmana passada, la vicepresidenta tercera i ministra espanyola de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va confiar a poder trobar punts en comú sobre política energètica amb el nou govern alemany, país que lidera l'oposició a la reforma del mercat elèctric que reclamen Espanya i França. 

En declaracions a la premsa després de participar en un debat amb la resta de ministres d'Energia de la UE sobre l'escalada dels preus energètics, Ribera va assegurar que "està desitjant" tenir una reunió amb el proper titular alemany d'Economia i Energia per tal d'"identificar diferències" i "veure com es resolen".

 

Foto principal: Imatge de recurs de dues torres elèctriques / Europa Press