Mals auguris per a Sánchez. Els Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) veuen "difícil" que es pugui assolir la recaptació tributària anunciada en el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del Govern espanyol, que preveu un augment de 19.746 milions, un 9,5% més, respecte a l'avanç de liquidació de 2018, fins al rècord dels 227.356 milions d'euros, després que es prevegi superar el 2018 els ingressos previs a la crisi.

No obstant això, els tècnics creuen que les mesures impositives previstes milloren la progressivitat del sistema tributari i recorden que Espanya pateix d'un diferencial negatiu amb la pressió fiscal ponderada europea d'entre 50.000 i 60.000 milions anuals menys.

En concret, Espanya va perdre una recaptació de 66.480 milions per la seva menor pressió fiscal, al que se suma que presenta un dèficit superior als 77.000 milions en la despesa pública de les polítiques de l'Estat del benestar amb la mitjana ponderada de la UE.

El sindicat afirma que la previsió de recaptació d'algunes mesures tributàries podria estar "sobrevalorada", al marge que l'actual dinàmica parlamentària podria impedir o demorar l'aprovació de les lleis dels nous tributs, deixant sense efecte el seu impacte recaptatori el 2019.

El Govern de Sánchez espera recaptar 4.000 milions més per IRPF per les pujades de la renda de l'estalvi a partir de 140.000 euros, així com per l'alça de dos punts en el tram estatal a la renda general superior als 130.000 euros i de quatre punts per a més de 300.000 euros, juntament amb l'augment de les rendes.

Per a Gestha, aquestes mesures contribuiran a revertir una tendència per la qual la progressivitat anava desapareixent "de fet" en els trams més alts de renda.

Així mateix, els tècnics coincideixen amb l'FMI que a Espanya hi ha marge per apujar les taxes impositives marginals màximes de l'IRPF sense travar el creixement econòmic, i recorden que Espanya ocupa el lloc 15 de la UE quant a tipus marginals màxims en l'IRPF.

Hisenda, confiada

D'altra banda, Hisenda confia una part d'aquest increment dels ingressos el 2019 a l'Impost de Societats, que segons les estimacions governamentals aportarà 27.579 milions, un 14% més que el passat any, gràcies al tipus mínim del 15% que establirà per a grans empreses i del 18% per a la banca i companyies d'hidrocarburs, la reducció de l'exempció de dividends i plusvàlues obtingudes a l'estranger, comptant amb la minva de 260 milions per la baixada al 23% del tipus impositiu per a les companyies que facturin menys d'un milió d'euros.

Tanmateix, els tècnics no esperen que les grans empreses millorin substancialment la seva tributació, ja que, fins i tot amb aquestes mesures, dotze anys després s'estarà encara "molt lluny" de superar els 44.823 milions recaptats de les Societats el 2007.

En aquest sentit, assenyalen que el tipus mitjà efectiu sobre la base imposable de les grans empreses és del 19,71%, de les mitjanes el 22,05% i de les petites el 22,96%.

A més, segons Gestha, donada l'actual configuració de la Taula del Congrés, els ingressos del projecte de PGE de 850 milions pel nou impost a les transaccions financeres i de 1.200 milions pel nou impost sobre determinats serveis digitals, conegut com a "taxa Google", poden quedar en l'aire.

Els tècnics ja van advertir de les dificultats tècniques per aconseguir les xifres de facturació d'empreses que estan establertes fora d'Espanya, així com altres de relacionades amb el control de l'impost per perseguir l'elusió i evasió del mateix, fins que no s'aprovi aquest impost per una majoria de països a la UE.

Finalment, davant el que el Govern del PSOE espera ingressar gràcies a la implantació de noves mesures de lluita contra el frau fiscal, els tècnics asseguren que amb un pla "realista i eficient" a mitjà termini podria reduir-se a la meitat aquest 25% a què, aproximadament, ascendeix l'economia submergida a Espanya, la qual cosa permetria recaptar uns 38.000 milions d'euros que "s'escapen per aquesta major evasió respecte als països de l'entorn".