El president de Pimec, Josep González, ha assegurat durant el tradicional esmorzar de Nadal que "no té cap interès" a ajuntar-se amb entitats que representin grans empreses com és el cas de Cecot. En aquest sentit, considera que abans de plantejar-se qualsevol mena de fusió, convindria preguntar-se si es tracta o no d'una pime. I tenint en compte que el president de Cecot, Antoni Abad, ja ha manifestat el seu interès en la carrera per a la presidència de Foment de Treball, s'entén que la patronal del Vallès representa grans empreses i no pimes.  Malgrat tot, González ha avançat que sota el supòsit que s'acabi materialitzant la ruptura definitiva entre Foment i Cecot, "miraríem si té mentalitat de pime perquè no tenim cap interès a barrejar-nos amb grans empreses".

Ja fa pràcticament una setmana que l'organisme presidit per Joaquim Gay de Montellà va decidir donar un mes de marge a la Cecot per "rectificar" en el seu abast d'activitat territorial. Una comissió d'estudi i avaluació amb membres de totes dues parts està treballant per trobar-hi una solució. A l'espera que s'arribi un acord, Abad ja ha mostrat els seus galons i aposta per un Foment diferent amb "un model molt més integrador i de diàleg i debat intern per reposicionar-se davant l'empresariat i la societat". O acord o expulsió i en cas d'expulsió, qui sap si fusió. Serà una qüestió de tamany empresarial. Ara bé, el president de Pimec ja ha alertat que Catalunya no té espai per una patronal més. 

L'esperança del 2017

Any nou, noves previsions positives però "amb certa contenció". Un 68,6% de les pimes catalanes del sector industrial espera que l'activitat econòmica millori al 2017, segons l'últim informe de Pimec. Per ordre de més a igual optimisme, hi ha la indústria del metall, l'alimentària i tèxtil i finalment la d'energies i indústries extractives. Ara bé, més activitat no té per què comportar més treballadors. Tornant a l'estudi, tres resultats: un 63,1% de les pimes no preveu canvis en la plantilla, un 44,8% preveu un increment de les exportacions i un 43,5% espera realitzar més inversions. Una xifra que segons el director de l'observatori de Pimec, Modest Guinjoan, evidencia la "moderació en l'expansió" de la contractació laboral. En la mateixa línia que la Cambra de Comerç de Barcelona, "moderat optimisme"

Abans d'avançar-se als fets, més val fer-ne balanç. Durant el 2016, un 40,6% de les pimes catalanes han augmentat la seva plantilla i un 56,4% ha augmentat el seu volum d'exportacions. alhora que un 44,8% preveu un increment en el volum d'exportacions. 

Un brindis nadalenc amb petició

González també ha aprofitat el brindis nadalenc per reclamar a les diferents administracions una nova reforma laboral que dinamitzi la contractació fixa i redueixi així la temporal. Com? Amb un diàleg amb els diferents agents socials i no, "a cop de decret". Més concretament, ha demanat al govern central reduir el dèficit públic, un pla de formació estable i consensuat, una fiscalitat adaptada a les pimes i l'aprovació dels pressupostos. Això últim tant a Espanya com a Catalunya. "Estem preocupats perquè l'aprovació dels pressupostos a Catalunya va massa lenta i massa condicionada", ha conclòs el president de Pimec.