El president de Pimec, Antoni Cañete, ha demanat de corregir la "descompensació" entre polítiques d'ocupació actives i passives per impulsar el mercat laboral, ja que "s'estan gastant els recursos en mantenir, però no en inserir". Així ho ha defensat aquest divendres en la presentació d'un informe amb les propostes de la patronal sobre el futur i la configuració de les polítiques actives d'ocupació a Catalunya.

L'informe detalla que les polítiques d'ocupació actives de 2019 -desenvolupades a partir del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC), el consorci i la col·laboració publicoprivada- van comptar amb un pressuposat de 637,5 milions d'euros (un 16,9%) del total, mentre que les polítiques passives van sumar un total de 3.140,4 milions, el 83%.

En aquest sentit, el secretari general de Pimec, Josep Ginesta, ha destacat el "clar desequilibri" entre les polítiques d'ocupació, una "descompensació" que "ha de ser resolta" tant pel Govern com pel govern espanyol. Ginesta ha advertit que "hi ha compensacions socials que fa que les persones no vagin a treballar", per la qual cosa defensa que quan es paga una prestació "hi ha d'haver un compromís de la persona cap a l'activació". "Si de les polítiques actives fem un millor ús, i de les passives aconseguim que les persones tinguin compromisos i obligacions hi haurà un procés de compensació", ha destacat, amb propostes com mecanismes d'orientació laboral més personalitzats i amb ràtios més ajustades, perquè l'administració ajudi les persones a trobar feina.

Des de la patronal també s'ha demanat la vinculació entre les dues polítiques i que sigui un sol organisme qui gestioni les polítiques d'ocupació -el SOC en el cas de Catalunya-. L'informe també assenyala la necessitat de resoldre la "hiperburocratització" que "fa perdre eficiència i eficàcia" a les polítiques d'ocupació, i demana la modificació del sistema de subvencions perquè siguin més senzilles de sol·licitar.

Quant a la formació, des de Pimec consideren que l'oferta formativa s'ha d'enfocar a les necessitats actuals del mercat de treball i demanen una transferència íntegra de competències de seguiment de la formació contínua a les comunitats autònomes.

Davant de l'anunci del govern espanyol sobre la reforma laboral, Cañete ha opinat que "no es pot resoldre la problemàtica actual amb una reforma puntual on només es parli d'acomiadaments col·lectius o subcontractació", i ha defensat una "reforma integral" del mercat de treball.

Considera que Espanya necessita un mercat "competitiu", que ha de ser "sostenible econòmicament i socialment", però que amb el plantejament proposat es perden les possibilitats de tenir gent contractada: "No és realista pensar que limitant els contractes temporals no hi haurà crisis empresarials i la gent no perdrà la feina", ha afegit. Defensa, per contra, enfortir l'ocupació de les persones en un mercat de treball "cada vegada més canviant, dinàmic i en permanent oscil·lació".