Uns 200 pagesos amb una cinquantena de tractors han respost a la crida unitària de les organitzacions agràries catalanes per protestar contra el que consideren "abusos indiscriminats" de la gran distribució i exigir preus justos per a la fruita.

S'han mobilitzat davant quatre supermercats i també davant la seu del Departament d'Agricultura a Lleida, on han entrat per demanar una reunió urgent de tot el sector entre dimarts i dimecres que ve.

Si no es fa aquesta trobada i es posen sobre la taula solucions a la crisi de preus, amenacen de tornar divendres vinent i ocupar l'edifici fins que els rebi la consellera Meritxell Serret i el director general d'Alimentació, Carmel Mòdol. Les organitzacions també adverteixen que si la setmana que ve no detecten una alça en els preus convocaran noves mobilitzacions.

Aquest divendres el focus l'han posat als establiments de LIDL i ALDI al costat de la carretera LL-11 de Lleida i després s'han traslladat al Mercadona del carrer Baró de Maials i al Carrefour de Passeig de Ronda, amb el conseqüent col·lapse de trànsit per allà on passaven.

A més, davant de cada punt han abocat remolcs plens de fruita, en total unes 30 tones de nectarines i peres, i han llençat ous i farina a les façanes. Ha estat una mobilització organitzada per Unió de Pagesos (UP), JARC-COAG, ASAJA i la Plataforma en defensa del sector de la fruita i ha estat seguida molt de prop pels Mossos d'Esquadra, que han desplegat un important dispositiu.

LIDL i ALDI no han obert portes als clients fins que no s'ha acabat la protesta mentre que a Mercadona han tancat la reixa de la porta d'entrada momentàniament fins que els manifestants han marxat.

Els convocants assenyalen les grans cadenes de distribució però també les centrals fructícoles com les principals culpables dels preus irrisoris que estan cobrant els productors, que asseguren que ni tan sols cobreixen els costos de producció.

Denuncien que se'ls paga entre 15 i 25 cèntims per un quilo de fruita que n'ha costat entre 30 i 35 de produir-la i que el consumidor la paga a més d'un euro i mig al supermercat. A més, acusen les administracions de "passivitat" davant les "condicions abusives" que imposa "l'oligopoli de la distribució". 

Els productors asseguren que la crisi de preus s'arrossega des del 2014 i que no poden aguantar una nova campanya amb preus "ruïnosos" perquè estan descapitalitzats i cada vegada tenen més dificultats per aconseguir finançament als bancs. Al manifest que signen UP, JARC-COAG, ASAJA i la Plataforma afirmen que les gran cadenes de distribució només volen la fruita als lineals per fer ofertes de reclam i fins i tot les titllen de "terroristes per al sector, ja que la lluita entre les cadenes se centra només a baixar preus".

A més, asseguren que la gran distribució "imposa condicions abusives i exerceix una competència deslleial que afecta els seus proveïdors, davant la passivitat de les autoritats competents". Per això també apunten que totes les administracions (europera, estatal i autonòmica) són responsables de la "ruïna" dels productors per "incompetència" i "inacció".

Al manifest també asseguren que "la pagesia ven els seus productes a un preu situat per sota del seu cost real, amb un diferencial del 700% respecte del valor que paga el consumidor.

Ho estem dient des de fa dos anys, però res no canvia, els intermediaris no pensen renunciar als seus guanys, ni el Govern als seus impostos", per la qual cosa conclouen que "els pagesos patim una explotació laboral permesa per tots els intermediaris".

El manifest s'ha lliurat a la seu del DARP a Lleida, on una representació dels manifestants han demanat la convocatòria d'una reunió per la setmana que ve que assegui a la mateixa taula l'administració, els productors i també la patronal Afrucat i la Federació de Cooperatives.

"Si no es fa aquesta trobada, divendres que ve tornarem per tancar-nos indefinidament fins que la consellera i el director general es reuneixin amb nosaltres", ha afirmat el president d'ASAJA a Lleida, Pere Roqué. "És una vergonya que cada estiu haguem d'acabar així; tenim 10.000 famílies al darrere que estan patint molt i serà molt complicat que aquest any puguin tirar endavant", ha afirmat.

A més, el dirigent d'ASAJA ha reclamat a la gran distribució i però també al Govern que "es posi les piles" perquè "és molt important el que passi després de l'1 d'octubre però a nosaltres ens preocupa el que està passant ara". A la protesta també hi han participat membres d'ASAJA d'Osca. El seu president, Fernando Luna, ha assegurat que els productors aragonesos es troben amb el mateix problema que els de Lleida, "amb fruita sense preu i amb cadenes de distribució que ens estan ofegant".

Des de JARC-COAG, el responsable del sector, David Borda, també ha culpabilitzat de la situació a les centrals de fruita que accepten vendre el producte a les cadenes de distribució a uns preus tan baixos que no queda cap marge per al pagès. També ha criticat l'agroindústria perquè assegura que "vol que li regalem la fruita per fer sucs".

El responsable de fruita dolça d'Unió de Pagesos, Xavier Gorgues, ha insistit que, malgrat els estocs, no hi ha motius perquè la gran distribució pressioni tan a la baixa els preus.

"Ens fan regalar la fruita i que se'ns podreixi a la cambres, la gent està molt preocupada i n'estem tips". UP també exigeix al Ministeri d'Agricultura que activi de manera urgent el mecanisme extraordinari de retirada de préssecs, nectarines, préssecs plans i nectarines planes per a la distribució gratuïta per la via de la transformació.

El president de la Plataforma en defensa del sector de la fruita, Jonathan Sanjuán, ha ressaltat com un aspecte positiu el fet que s'hagi aconseguit la unió de tot el sector per fer sentir el malestar dels productors i ha demanat al DARP que deixi de fer "cas omís" a les seves demandes.

La d'aquest divendres no és la primera mobilització que s'organitza contra LIDL i ALDI. El 7 d'agost del 2015 UP, JARC i ASAJA ja van organitzar una contundent protesta al mateix punt, una mobilització on es van viure moments de tensió i que va acabar amb la intervenció dels Mossos d'Esquadra per evitar que els manifestants entressin als establiments.

El juny de l'any passat la Plataforma en defensa del sector de la fruita, amb el suport de JARC-COAG i ASAJA, també van repartir fulletons informatius a les portes dels supermercats per denunciar les pràctiques de la gran distribució.

Resposta del DARP

Per la seva banda, el departament d'Agricultura ha enviat un comunicat on assegura que s'han activat totes les eines que té a l'abast en suport del sector de la fruita dolça i que la interlocució amb el sector és constant per a estudiar les mesures que ajudin a fer front la crisi de preus.

El director general d'Alimentació, Carmel Mòdol, s'ha mostrat sorprès i dolgut per una protesta que "no ha tingut les formes adequades cap a la conselleria, ja que hem fet tot el que estava a les nostres mans per ajudar el sector". Mòdol ha deixat en mans de la consellera Serret respondre la petició de la reunió urgent per la setmana que ve que han fet les organitzacions agràries.

"Sabem que el sector ho està passant malament perquè portem unes quantes campanyes dolentes però fer demagògia no és la millor manera per buscar solucions", ha dit, i ha afegit que "si hi hi ha alguna cosa que creuen que podríem haver fet i no hem fet que ho posin sobre la taula d'una forma clara, però no se'ns pot demanar mesures per les quals no tenim competències mentre siguem una administració autonòmica". A més, ha insistit que l'Observatori de preus reflecteix preus "fiables" en contra de les crítiques de les organitzacions agràries.

En el comunicat del DARP es detallen les mesures que s'han pres. D'una banda, asseguren que des de Catalunya s'ha pressionat tant a Brussel·les, a través de l'ARELFH, i al Ministeri d'Agricultura, que és qui té la interlocució directa amb la Unió Europea, perquè s'activessin les mesures excepcionals per fer front al veto rus, que afecta les exportacions de la fruita, i es va insistir perquè s'incrementessin els preus per a les retirades de producte.

Les retirades estan actives des de l''1 de juliol, però no s'han incrementat els preus. Davant d'aquesta situació, el Departament d'Agricultura ha incrementat un 30% el pressupost per les retirades de fruita amb transformació que es destina de forma gratuïta al Banc dels Aliments.

Aquest any també s'ha reactivat el Codi de Bones Pràctiques Comercials (CBPC), on estan representats tots els operadors de la cadena agroalimentària, per tal poder establir mesures que ajudin a corregir els desequilibris existents en l'esmentada cadena.

S'ha creat una Comissió Tècnica que ha d'analitzar el funcionament de les diferents baules de la cadena. En aquests moments s'està duent a terme l'anàlisi del funcionament de la cadena del préssec, que es disposarà a final d'aquest any. 

Aquest any també s'han aprovat les circumscripcions econòmiques per al préssec i nectarina, poma i pera, unes eines llargament reivindicades pels productors per a poder incidir en els mercats. El Departament d’Agricultura ha posat a disposició del sector fructícola aquest instrument, que li ha de permetre una millor organització per adoptar mesures, acordades entre tot el sector, que afavoreixin la comercialització i valoració de la fruita. És el sector que està treballant ara per activar-les.

La declaració d'interès estadístic dels preus dels productes agroalimentaris per part de la Generalitat ha permès crear aquest any l'Observatori de preus de la fruita. Aquesta campanya s'han començat a publicar ja els preus de referència de la fruita de pinyol, una altre compromís del Departament amb el sector per dotar de mecanismes que facin més transparent la informació sobre l'evolució dels preus al llarg de tota la cadena. Ara, perquè aquest Observatori esdevingui de referència, cal que tot el sector se'l faci seu.

Enguany, el Departament d'Agricultura recorda que també destina ajuts específics per a impulsar la creació de plataformes de comercialització que afavoreixin el valor de la fruita. Aquests ajuts, previstos dins el Pla de competitivitat del cooperativisme, busquen promoure aquestes plataformes de comercialització mitjançant acords entre cooperatives i altres societats, que facilitin la venda conjunta.

Promoure el consum de la fruita és un altre dels objectius, ja que els nivells actuals estant molt per sota al d'altres països europeus. En aquest sentit, el Departament d’Agricultura està realitzant durant els mesos de juliol i agost una campanya de promoció de la fruita de temporada. Aquesta campanya se suma a la que també s'està realitzant, juntament amb AFRUCAT, per a promocionar el consum de préssec català a Alemanya. I s'ha reforçat la campanya de fruita a les escoles per al curs vinent, amb un increment del 10% del pressupost.

Per últim asseguren que des del Departament d'Agricultura s'està actuant, de la mà del sector, en tots els àmbits en què, com a Administració, pot fer-ho per a dotar-lo dels instruments que permetin enfortir l'estructura productiva i el seu posicionament en els mercats.