"Des del 2013 que defenso que estem en un context on seria convenient reduir la pressió fiscal a Catalunya", ha assegurat el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, el dia abans que el Govern presenti el projecte de Pressupostos, "ambiciosos des d'un punt de vista social i molt realistes" per al 2016 sense modificacions de caràcter fiscal, ja que això "serà fruit del debat parlamentari". 

Junqueras també ha recordat al ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro que ja existeix un informe favorable del Ministeri d'Economia per tal que 1.600 milions del deute de la Generalitat siguin renegociats de curt a llarg termini. Tots dos han assistit a una jornada de reflexió i debat al voltant de la reforma impositiva sobre el patrimoni i sobre les successions i donacions a Espanya organitzat conjuntament per la patronal Foment del Treball i la Fundació Impostos i Competitivitat. 

Recordatori i "greuge comparatiu"

Junqueras ha volgut aclarir que "no hi ha cap mesura fiscal que per ella mateixa sigui bona o dolenta", ja que depèn del context fiscal i econòmic en el qual s'apliquen. En aquest sentit, el vicepresident ha explicat que s'ha de trobar "un equilibri sempre dinàmic entre patrimoni i successions".

Poc abans, Montoro ha explicat que el seu departament està avaluant aquesta possibilitat sense oblidar que aquesta operació podria significar un "greuge comparatiu" amb altres autonomies que també tenen deute a curt. I davant la incertesa d'un acord tancat, Junqueras ha reiterat que la seva posició és clara i que "els compromisos del Govern espanyol són públics i esperem que es compleixin", alhora que Montoro ha garantit que la Generalitat no tindrà problemes per afrontar els venciments de deute tant a curt com a llarg termini. 

Aquesta breu trobada s'ha dut a terme cinc dies després que Junqueras es reunís amb el ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, per tractar la conversió dels 1.600 milions. Ara bé, és Montoro qui sembla tenir l'última paraula per autoritzar l'operació. 

Superar la crisi

El ministre ha remarcat també la recuperació econòmica tant a Catalunya com a Espanya gràcies a un creixement que s'està enfocant a l'ocupació. I en aquest sentit, ha assegurat que "tot allò que es parli al voltant de reformes econòmiques o fiscals", així com qualsevol altre plantejament polític, ha de tenir com a objectiu "sortir i superar la crisi".

A partir d'aquest punt, Montoro ha assegurat que s'ha de desbloquejar i mobilitzar el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) del 2016 i "pagar com més aviat millor a proveïdors" sense conformar-se amb la línia de finançament marcada. Malgrat estar en funcions, el Ministeri d'Hisenda té capacitat operativa per "seguir treballant" i "entrar en un nou finançament econòmic".

El titular de la cartera d'Hisenda també ha anticipat que serà la pròxima comissió delegada d'afers econòmics qui avanci l'acord sobre els compromisos de deute i venciments del segon trimestre de l'any, ''que són una xifra important'' per poder incorporar-los al programa de pagaments del FLA i un avançament del tercer trimestre. 

Motius per a l'esperança

Catalunya es troba, segons Junqueras, en un context de creixement econòmic "molt esperançador" que ha tancat el 2015 amb un 3,4% i el primer trimestre del 2016 amb un 0,8%. Unes xifres que preveuen ser encara millors de cara als pròxims trimestres, alhora que les dades del turisme i les exportacions mostren una tendència creixent. I és per això que Junqueras advoca des de fa tres anys per reduir la pressió fiscal "en determinades figures i àmbits", reactivar el consum i allunyar-se del llindar de la deflació, sobre el que considera que s'està entrant més del que seria necessari. 

Per la seva banda, el president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, ha remarcat la importància de la política impositiva i la seva repercussió en la competitivitat de l'economia i en "la transmissió a l'empresa familiar catalana, que ha distingit la capacitat de creixement de l'economia catalana des del segle XVIII". En aquest sentit, ha explicat que la seva tasca és "generar riquesa a través de la contribució dels impostos i crear ocupació" alhora que ha demanat "constant col·laboració, diàleg i entesa amb la Generalitat". 

Harmonització entre les comunitats

El president de la Fundació Impostos i Competitivitat, Luis Briones, ha repassat l'informe sobre la reforma dels impostos sobre el patrimoni i sobre successions i donacions a Espanya i ha reiterat la importància d'una homogeneïtzació dels tributs al país "amb normes comunes dels elements bàsics i rangs mínims i màxims perquè no hi hagi diferències tan dràstiques com les actuals" entre autonomies. L'objectiu és, segons Briones, aconseguir que "el sistema fiscal espanyol ajudi la competitivitat espanyola".

Més concretament, ha volgut diferenciar l'impost sobre el patrimoni, ja que considera que té "més inconvenients que avantatges", de l'impost de successions, que té "elements que justifiquen la seva existència". A més, ha defensat una simplificació de la forma de tributació així com també una harmonització entre les comunitats autònomes.