L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) ha revisat a la baixa les perspectives de creixement mundial per a 2019 i 2020, fins al seu nivell més baix en una dècada, a causa de la incertesa econòmica i política, segons ha assegurat la institució en l'actualització de setembre del seu informe bianual Perspectiva econòmica.

En concret, la OCDE ha revisat fins al 2,9% el creixement del producte interior brut (PIB) mundial per a 2019, tres dècimes menys, mentre que l'ajustament per a 2020 ha estat de quatre dècimes, fins al 3%. Les perspectives mundials s'han tornat cada vegada més fràgils i incertes", ha indicat l'organisme amb seu a París, afegint que els riscos a la baixa "segueixen amuntegant-se".

La OCDE ha explicat que la "intensificació" de les tensions de les polítiques comercials està "afectant cada vegada més" la confiança i la inversió, la qual cosa al seu torn se suma a la incertesa política, afecta el sentiment de risc dels mercats financers i "posa en perill" les perspectives de creixement futur.

Zona euro

La rebaixa dels pronósticos ha estat generalitzada. La institució ara estima que la zona euro augmentarà el seu PIB conjunt un 1,1% el 2019, una dècima menys, mentre que el creixement el 2020 serà de l'1%, quatre dècimes menys. La revisió del bloc de països que utilitzen l'euro com a moneda comuna es deu, sobretot, a Alemanya, l'economia de la qual creixerà un 0,5% el 2019, dues dècimes menys que el previst anteriorment. El creixement de França per a aquest any s'ha mantingut en l'1,3%, mentre que en Itàlia, que registrarà estancament, també es mantenen les previsions.

Per a 2020, la OCDE ha rebaixat fins al 0,6% el creixement del PIB d'Alemanya, sis dècimes menys. França, del seu costat, creixerà un 1,2%, una dècima menys, i Itàlia registrarà un avenç del 0,4%, dues dècimes menys.

L'organització presidida per Ángel Gurría ha alertat que l'activitat manufacturera es troba en el seu nivell més baix en set anys, mentre que l'activitat industrial s'està veient especialment afectada per les tensions comercials. L'activitat del sector serveis, en canvi, ha aconseguit mantenir-se, a causa de les millores del mercat laboral i el suport de les polítiques fiscals.

Grans economies

Respecte a la resta de grans economies, els Estats Units finalitzaran el 2019 amb un creixement econòmic del 2,4%, quatre dècimes menys, mentre que per a 2020 la OCDE ha revisat la seva previsió fins al 2%, tres dècimes menys que la xifra anteriorment estimada. El Regne Unit creixerà un 1% en 2019, dues dècimes menys, i un 0,9% el 2020, una dècima menys. El Japó, en canvi, ha patit una revisió a l'alça de tres dècimes per a aquest any, fins a l'1%, mentre que per a 2020 l'estimació del 0,6% no ha registrat modificacions.

Entre els principals països emergents i economies en desenvolupament, la Xina creixerà un 6,1% en 2019, una dècima menys, i un 5,7% el 2020, tres dècimes menys. Turquia observarà una contracció de tres dècimes aquest any, la qual cosa suposa una millora de 2,3 punts percentuals respecte a l'anterior estimació, encara que per a 2020 s'ha mantingut sense canvis en l'1,6%.

Les revisions més importants han estat per a l'Argentina, eL PIB de la qual es reduirà un 2,7% aquest any, nou dècimes més, per la nova depreciació del pes, l'elevada inflació i els controls de capitals. Per a 2020, l'ajustament ha estat de 3,9 punts percentuals a la baixa, fins a situar-se en una contracció de l'1,8%.