El ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, ha presentat avui a Barcelona la conferència del Cercle Financer anomenada "La estrategia para un modelo sostenible". En declaracions prèvies, ha demanat a ACS i Atlantia, les dues companyies que lluiten per l'OPA a Abertis, que "siguin clars" sobre els seus plans per Hispasat, la firma de satèl·lits controlada per la gestora d'infraestructures.
D'altra banda, ha assegurat que "la retribució es mantindrà" en l'activitat reguladora dels sectors del gas i l'elèctric, i que el que es preveu que sigui modificat és la base dels actius sobre la qual es calcula, en les properes modificacions del govern espanyol "per reduir costos".
Reclama concreció a ACS i Atlantia
Primerament, el ministre ha reclamat a ACS i Atlantia que aclareixin quins plans de futur tenen per a Hispasat, la firma de satèl·lits controlada per l'empresa de Salvador Alemany. Nadal ha recordat que les dues empresesn han reconegut que volen vendre Hispasat i ha afirmat que el govern espanyol vol saber exactament a qui i amb quins objectius.
El ministre ha afegit que la posició del govern espanyol es justifica perquè Hispasat gestiona satèl·lits i aquesta tecnologia té implicacions civils però també militars i això té una importància "estratègica" per a l'Estat.
Política energètica
Nadal ha explicat que l'objectiu de la política energètica és minimitzar el cost tenint en compte la seguretat de subministrament i les regles mediambientals. En aquest sentit, les properes modificacions que demanava el govern espanyol per reduir els costos regulats d'electricitat i gas de cara el 2018 es trobarien en la base dels actius sobre la qual es calcula la retribució d'aquests sectors.
Finalment, el ministre ha declarat que la política incideix massa en les decisions sobre l'energia i ha assegurat que a Espanya hi ha fins a 11 milions de sobrecost per decisions polítiques. "La política ha d'anar amb molt de compte a prendre decisions que després es reflecteixen al rebut de la llum".
Espanya va tard
La formació tecnològica a Espanya "va una generació tard", ha dit el ministre. De fet, només un de cada tres alumnes estudia ciències, que és el futur de la societat. "Cal posar el focus en el canvi digital", explica Nadal. "Tenim un problema com a generació", per la revolució digital i pels problemes de contaminació, ha conclòs.