El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista ha baixat per segon dia consecutiu i s'ha situat per demà dissabte en 159,37 euros el megawatt hora, un 4,16% menys que el preu fixat per aquest divendres. Aquests dos dies seguits de baixades es contraposen amb el rècord marcat ahir de 188,18 euros/MWh.

Ara bé, tot i aquesta baixada de quasi 30 euros en 48 hores, el preu de demà continua sent tres vegades superior al de fa un any, segons les dades d'OMIE. Per franges horàries, els preus per a demà oscil·len entre els 187,18 euros que es pagaran entre les 10 i les 11 de la nit i els 125,94 euros que costarà entre les cinc i les sis de la tarda.

Per què és tan alt el preu de l'electricitat?

La pujada sense precedents del preu de l'electricitat és deu bàsicament a dos factors, l'encariment internacional del gas i l'increment del preu dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO₂). Ara bé, cada país calcula la seva tarifa regulada de manera diferent, per tant l'impacte és diferent a tot arreu, per exemple al Regne Unit, el megawatt hora es pagarà demà a una mitjana a 176 euros, Alemanya a 133,76 euros i a França a 139,67 euros.

El que sí que coincideix a tots els Estats de la Unió Europea és que el preu majorista de la llum es fixa per hores després de casar l'oferta dels productors amb la demanda prevista pel gestor del sistema, i mitjançant un sistema marginalista que implica que l'última tecnologia a entrar, generalment la més cara, sigui la que marqui el preu al qual seran retribuïdes totes les centrals que aportin energia en aquesta hora.

En l'actualitat, les tecnologies que estan marcant preu en la majoria de les hores són el cicle combinat, que vol dir que utilitza gas natural i aigua, que ofereix la seva producció regulable a preus similars als de cicle aprofitant el "cost d'oportunitat".

Pla de xoc

A causa d'aquest augment de preus, el govern espanyol va aprovar dimarts un pla de xoc per atenuar l'impacte dels alts preus del mercat majorista en el rebut de llars i empreses. Entre les mesures destaquen que nuclears, hidràuliques i determinades renovables hagin de retornar els beneficis "extra" que estan obtenint del pool a causa dels altres preus del gas natural.

Aquesta mesura, que elèctriques i renovables estudien recórrer per considerar-la injusta i intervencionista, estarà vigent fins a març de 2022 i l'Executiu preveu captar amb ella uns 2.600 milions d'euros que destinarà a reduir els costos regulats inclosos en el rebut de la llum.