La Caixa ha llançat Caixa Innvierte Start, un nou fons de capital risc dirigit a impulsar la creació i creixement de startups de l'àmbit científic amb tecnologia disruptiva que es troben en les primeres fases de desenvolupament i que presenten un cicle de maduració llarg que requereix almenys dos anys per arribar al mercat. Aquest nou fons, que és el vuitè de capital risc gestionat per Caixa Capital Risc, que ja compta amb 180 milions per invertir i una cartera de 175 empreses, també està promogut pel Centre de Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI). En total, està dotat amb 20 milions d'euros, als quals s'espera sumar-hi inversors d'orígen públic i privat fins a assolir 30 milions que permetin invertir a entre 10 i 20 startups.

Es tracta d'"un focus multiespecialista en els fons de capital llavor" i "d'acompanyar les empreses en Ciències de la Salut en les primeres fases", ha assegurat Carlos Trenchs, director general de Caixa Capital Risc. En aquest sentit, l'objectiu principal és cobrir les necessitats de finançament i completar el road map d'aquestes companyies que busquen primeres inversions per tal de validar la seva tecnologia o la seva hipòtesi científica, completar l'equip i avançar en el desenvolupament del producte per poder captar l'interès de sindicats inversors. "Intentem construir empreses invertibles" ha explicat José Antonio Mesa, director de Ciències de la Salut. 

Per què Ciència?

"Fins fa 2 anys, poca gent es fixava en l'àmbit científic d'Espanya", ha assegurat Trenchs. Però aquesta tendència sembla que s'està començant a revertir i és per això que el rang d'inversió d'aquest nou fons es situarà entre 500.000 euros i 2 milions per operació, i se centrarà especialment en les startups procedents del sector científic, amb especial focus en la biotecnologia, sense descartar tampoc la fotònica, els semiconductors o la nanotecnologia. El director general ha concretat també que la decisió d'escollir l'àmbit científic respon a "una base de primer nivell, molt potent però que encara no ha tingut gaires experiències d'èxit" i a un sector que "té molta disponibilitat de recursos però una carència d'inversió privada". Caixa Innvierte Start no parteix en absolut de zero ja que es construeix sobre l'experiència de Caixa Capital BioMed i Caixa Innvierte Biomed, que amb un volum d'inversió de 52 milions ja han donat suport a 19 spin off científiques espanyoles. 

"El 2007, Caixa Capital Risc era un agent desconegut en aquest àmbit, però, de forma consistent i constant, ha anat desenvolupant un equip multidisciplinar especialitzat, relacions amb els principals centre d'investigació, hospitals i universitats de tot Espanya i contactes clau amb especialistes tecnològics així com amb inversors internacionals especialitzats", afirma el president de Caixa Capital Risc, Marcelino Armenter. 

Casos d'èxit

Durant l'acte, Mesa ha volgut destacar que l'estratègia a llarg termini de Caixa Capital Risc s'ha materialitzat en rondes significatives que han assolit una forta inversió internacional. Entre els casos més significatius, s'hi troben Laboratoris Sanifit, especialitzat en les calcificacions del sistema cardiovascular, que ha assolit un sindicat d'inversió de 37 milions d'euros i Minoryx, dedicada a malalties rares d'origen genètic que ha tancat la seva última ronda d'inversió amb 19,4 milions. Casos d'èxit que, segons Trenchs, responen a una "forta estratègia de suport a la ciència" que ja compta amb 39 empreses especialitzades en ciències de la salut a l'espera d'ampliar la seva cartera amb el llançament d'aquest nou fons de capital risc.