La indústria guanya un 8,9% menys a Catalunya el juliol, en comparació amb l'any passat, per culpa de l'efecte coronavirus. Amb la caiguda de juliol, la facturació de la indústria encadena cinc mesos consecutius de taxes interanuals negatives, segons dades difoses aquest dimarts per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). Per sectors, el més afectat és el dels béns d'equipament, que ha baixat un 12,6% respecte a l'any anterior, seguit pels béns intermedis (10%) i dels béns de consum (5,4%). Respecte al mes de juny, que encara estava vigent l'estat d'alarma, hi ha hagut un augment del 12,6% en senyal de recuperació, segons l'Insitut Nacional de Estadística (INE).

En el conjunt de l'Estat, el descens anual va ser molt similar (del 10,6%) mentre que la variació mensual va pujar un 7,9%. Les activitats que més van incrementar les seves vendes respecte a juny van ser: la confecció de peces de vestir (17,2%), la fabricació de begudes (16,9%) i la fabricació de mobles (15,2%).

Per sectors, tots ells van retallar la seva facturació interanual a Espanya el setè mes de l'any. El descens més important de les vendes es va registrar en l'energia (-44,4%), seguit dels béns intermedis (-9,2%), béns d'equipament (-8,4%), béns de consum no duradors (-5,6%) i béns de consum durador (-0,3%). El descens de la producció i la baixada de preus a les coqueries i el refinament de petroli van provocar que aquesta activitat registrés la baixada més important respecte a juliol de 2019 (-44,4%), seguida de la indústria del cuir i del calçat (-26,8%).

Per la seva part, les branques que més van incrementar la seva facturació respecte a juliol de 2019 van ser la fabricació de motocicletes, bicicletes, vehicles per a persones amb discapacitat i un altre material de transport (+32,1%), la indústria del tabac (+15,4%) i la fabricació d'aparells domèstics (+7,8%).

La facturació es retalla en totes les comunitats autònomes

La xifra de negocis de la indústria va disminuir respecte a juliol de 2019 en totes les comunitats autònomes. Els descensos més importants es produeixen a les Illes Baleares (-24,7%), Astúries (-24,4%) i Navarra (-18,1%), mentre que els menors es van registrar a Galícia (-2,2%), Aragó (-2,9%) i el País Valencià (-5%).

 

Imatge principal: Interior d'una fàbrica. Foto: Europa Press