El sector industrial a Catalunya creix tot i la desacceleració generalitzada a la zona euro. El 2018, l'ocupació industrial va augmentar un 2,6% essent el cinquè any consecutiu de creixement. Així s'extreu de l'Informe anual sobre la indústria a Catalunya del 2018, presentat aquest matí pel secretari d'Empresa, Joaquim Ferrer i la directora general d'indústria, Matilde Villarroya. La directora d'indústria destaca que "l'augment en ocupació és significatiu" i accentua que "a Catalunya, l’ocupació en la indústria és de més qualitat que en els altres sectors, i és també millor en la indústria catalana que en l’espanyola", assegura. 

A més, la inversió industrial total va créixer un 9,6%, la tercera xifra més alta des del 2009, recuperant els nivells precrisi. Aquest increment va afectar de la mateixa manera la petita i mitjana empresa (9,7%) i la gran empresa (9,5%), i es va veure afavorit principalment pels factors tècnics com poden ser l'accés a les noves tecnologies i l'evolució de la demanda. Alhora, segons explica Villarroya, l'origen de les inversions estrangeres en indústria demostra un augment de les inversions d’Asia i Oceania, i la inversió estrangera de caràcter industrial "té una tendència creixent, en aquest quinquenni 2014-2018 va ser un 60% superior que el quinquenni anterior".

Menor creixement de les exportacions

Tot i les bones xifres, les exportacions industrials el 2018 van créixer un 1,1% més que l'any anterior, per valor de 71.649 milions d'euros, cosa que suposa un creixement més lent que el 2017, que va ser del 6,9%. En aquest sentit, Villarroya atribueix aquest ritme més lent "a la pèrdua de dinamisme de la zona euro", ja que "Catalunya és industrial i està altament internacionalitzada".

Preguntada per si la desacceleració global tindrà una afectació directa per a Catalunya, la directora general d'indústria assevera que "és evident que una desacceleració a fora afectarà Catalunya, però les previsions encara es mantenen". En aquest sentit, "esperem que no entrarem en xifres negatives però el creixement no serà tant alt com anys anteriors".

Indicadors industrials

Les dades de l'informe apunten que el VAB industrial va créixer un 1,1% interanual, un ritme idèntic al del conjunt d'Espanya (1,1%), però lleugerament inferior al de la zona euro (1,2%), i l'Índex de Producció Industrial (IPI) va experimentar un creixement interanual del 0,8%, enfront del 3,7% de 2017, xifra idèntica a Espanya (0,8%, enfront del 2,9% de l'any anterior) i similar a la zona euro (0,9% , enfront del 3%).

La inversió industrial va augmentar a Catalunya un 9,6% en termes nominals el 2018, la tercera xifra més alta dels últims nou anys, i l'increment va afectar d'una manera similar a les petites i mitjanes empreses (9,7%) i a les grans (9,5%). L'Índex de Preus Industrials (IPRI) de Catalunya va experimentar un augment mitjà del 2,7% el 2018, enfront del 4,3% del 2017, i destaca el sector de l'energia com el "més inflacionista", i el comportament dels preus és similar al d'Espanya (3% de mitjana anual) i al de la zona euro (2,5%).

Pel que fa a les inversions estrangeres en indústria a Catalunya, el 2018 es van mantenir gairebé estables (0,2%) en relació amb 2017, i van representar un 39,8% del total de les inversions estrangeres a Catalunya i un 14,9% de les inversions estrangeres industrials a Espanya.