Indra va registrar unes pèrdues netes de 75 milions d'euros en el primer semestre de 2020, en contrast amb els 34 milions d'euros que va guanyar en el mateix període de 2019, a causa de l'impacte de la crisi del Covid-19, segons ha informat la companyia de tecnologia i consultoria, que ha elevat un 8,1% la contractació i ha assolit un nou rècord de cartera després de créixer un 15,3%.

Entre gener i juny, les vendes d'Indra es van reduir un 4% (-1,5% en moneda local), fins als 1.484 milions d'euros, degut principalment a la caiguda de la divisió de Transport i Defensa. A més, el tipus de canvi va contribuir negativament en 38 milions d'euros en el primer semestre de 2020.

Al contrari, la contractació neta d'Indra es va elevar un 8,1% (+11,4% en moneda local) en el primer semestre, fins als 2.087 milions d'euros, mentre que la cartera de comandes va tornar a superar el seu màxim nivell històric després d'assolir els 5.094 milions d'euros, el que representa una pujada del 15,3%.

El resultat brut d'explotació (Ebitda) d'Indra va donar unes pèrdues de 18 milions d'euros en el primer semestre, en contrast amb el benefici de 142 milions d'euros de fa un any. El resultat operatiu (Ebit) va ser de -78 milions d'euros, davant els 79 milions de benefici de la primera meitat de 2019, afectat pels retards i la menor activitat deguda al Covid i pels deterioraments d'intangibles.

En el segon trimestre, Indra va registrar pèrdues netes de 81 milions d'euros, davant els 16 milions d'euros que va guanyar en el mateix període de 2019. Els ingressos van descendir un 7,6% reportat i un 4,5% en moneda local, fins als 749 milions d'euros, mentre que la contractació va augmentar un 8,5% reportat i un 12,4% en moneda local, fins als 1.067 milions d'euros.

El president executiu d'Indra, Fernando Abril-Martorell, ha assenyalat que, tal com anticipaven, els resultats han estat impactats "de forma considerable" per la crisi desencadenada pel covid-19, que en aquest segon trimestre ha afectat la totalitat del període des d'abril a juny.

Així, ha incidit, que pràcticament tots els sectors en els quals opera pateixen aquest impacte, encara que amb diferent profunditat i expectatives de durada, amb sectors fortament afectats com determinats segments d'indústria i el de trànsit aeri, davant altres que han resistit millor, com mitjans de pagaments o les utilities.

Referent a això, també ha afegit que les economies dels principals països i regions on opera Indra, com Espanya, Llatinoamèrica, Itàlia i els països exportadors de petroli, s'han vist "profundament afectats", també amb diferents perspectives de recuperació per a 2021.

El deute net d'Indra en el tancament del semestre va assolir els 670 milions d'euros, davant els 716 milions del primer semestre de 2019 i els 552 milions d'euros de 2019. La ràtio d'endeutament neta/Ebitda (últims dotze mesos) es va situar en 2,7 vegades en el primer semestre de 2020, davant les 2,4 vegades del primer semestre de 2019 i les 1,8 vegades el 2019.

El Flux de Caixa Lliure (FCF) en el primer semestre de 2020 va millorar en 149 milions d'euros, situant-se en -88 milions d'euros davant -237 milions en el primer semestre de 2019. La companyia ha continuat reforçant la seva sòlida posició de liquiditat durant el segon trimestre de 2020, i en compta amb més de 1.100 milions d'euros entre efectiu i línies disponibles 30 de juny de 2020

Resultats per divisions

Els ingressos de la divisió de T&D en el primer semestre de 2020 van descendir un 7,5% en moneda local i un 8,4% en termes reportats, afectats per la caiguda de Defensa i Seguretat (del 15,5% en moneda local), que va compensar el millor comportament del negoci de Transport i Trànsit (+0,3% en moneda local).

Tanmateix, la contractació va créixer un 43,1% en moneda local, principalment impulsada per la forta contractació registrada en el vertical de Defensa i Seguretat a Espanya (Sistemes de defensa electrònica i el radar de vigilància per a les Fragates F110 de l'Armada espanyola), Europa (radars al Regne Unit) i AMEA (radars a Corea del Sud i Indonèsia).

En el cas de la divisió de Minsait, les vendes en el primer semestre de 2020 van créixer un 1,7% en moneda local, encara que van descendir un 1,6% en termes reportats, fins a 979 milions d'euros. Els creixements a Telecom i Media (+10,3% en moneda local), Serveis Financers (+5,5% en moneda local), i Energia i Indústria (+1,6% en moneda local) han compensat la caiguda registrada en Administracions Públiques (+9,1% en moneda local).

La contractació en TU va descendir un 2,5% en moneda local (-6,5% en termes reportats) en els sis primers mesos de l'any, a causa de la forta contractació que es va registrar en el mateix període el 2019 en Administracions Públiques (solucions de tributs i contractes rellevants d'outsourcing a Espanya) i en Serveis Financers (BPO al Brasil).

Per zones geogràfiques, les vendes van descendir un 0,7% en el primer semestre a Espanya, que representa el 53% de les vendes totals. A Amèrica, que suposa un 20% de les vendes totals, van augmentar un 6,6%; mentre que a Europa, que representa un 18% de les vendes totals, van descendir un 1,7%, i en AMEA, que suposa un 9% de les vendes totals, van baixar un 9,5%.

Previsions

Després d'aquests resultats, Abril Martorell ha assenyalat que, encara que l'impacte i la incertesa pel Covid persisteixen i continuaran afectant els resultats de l'exercici, han començat a veure alguns "signes positius" en les últimes setmanes del període reportat, que els permeten anticipar que el segon trimestre de 2020 "serà el pitjor trimestre de l'exercici, i que el segon semestre tindrà un comportament millor que el primer semestre".

"Amb tot això, i dins d'un lògic marc d'incertesa que dependrà de l'evolució de la pandèmia, esperem que els ingressos de 2020 se situïn entre 3.150 i 3.200 milions d'euros en moneda constant i l'EBIT abans de costos de captura entre 120 i 135 milions d'euros", agrega.

En aquest context, Indra ha llançat un pla d'acció post-Covid per reorientar inversions, optimitzar costos i adaptar-se als canvis estructurals del negoci, que ja inclouen en el segon trimestre de 2020 un impacte negatiu en l'Ebit de 95 milions per deteriorament d'actius intangibles.

Aquest pla, que està basat en la gestió proactiva de la nova demanda i impuls dels ingressos, aprofitant les capacitats tecnològiques d'Indra, així com en accelerar la transformació de les operacions de la companyia, està previst que generi uns estalvis anuals de 100 milions d'euros a partir de 2021.

El programa inclou un pla de transformació de la plantilla. Al setembre, Indra iniciarà converses amb els sindicats per abordar de manera dialogada les mesures concretes necessàries per a aquesta transformació, derivada dels canvis estructurals del negoci i de la caiguda de vendes.