Des que fa uns anys es despertés l'interès de les grans companyies pel Capital de Risc, Espanya s'ha quedat endarrerida davant altres grans països. Segons les dades de 7r Ventures, una companyia del sector especialitzada a aliar-se amb grans empreses, el 55% de les grans empreses espanyoles realitzen corporate venturing, davant el 90% de les firmes del Fortune 500 i Forbes 500 que a nivell global tenen aquest tipus de programes.

Tanmateix, un 23% de les empreses del país preveuen explorar aquest tipus d'inversió en el curt termini, el que mostra l'interès de les companyies espanyoles per la inversió en empreses emergents i la intenció de retallar la bretxa amb la resta del món.

L'última empresa espanyola en sumar-se a aquesta tendència ha estat Fluidra, que ha llançat aquest mateix any Fluidra Ventures, un fons de Corporate Capital de Risc (CVC) de 20 milions d'euros amb l'objectiu de liderar la innovació al sector.

El CVC invertirà en empreses emergents capaces de revolucionar el sector, a través de les seves propostes a nivell mundial, amb especial focus als Estats Units i Europa. En una primera fase, que es durà a terme durant els següents tres anys, es pretén construir "una sòlida cartera d'empreses emergents, consolidant la posició de la companyia com a pionera".

A més, se centrarà en iniciatives de companyies que millorin l'eficiència, connectivitat, sostenibilitat i la seguretat en negocis de piscines i wellness, aprofitant solucions de IoT, visió artificial i robòtica. Amb aquest programa, es converteix en una de les companyies més ambicioses de l'Ibex 35 en aquest sentit, juntament amb les firmes energètiques, bancàries i altres grans firmes del selectiu.

Transició energètica

Un dels sectors amb més protagonisme és l'energètic, amb especial protagonisme de la inversió en empreses emergents centrades en la transició energètica. Una de les empreses amb més experiència en aquest sentit és Iberdrola, que va llançar el 2008 PERSEU. Aquest programa d'empreses emergents ha invertit més de 125 milions d'euros des de la seva creació en el suport a la innovació oberta i la creació de sinergies amb start-ups que desenvolupen tecnologies i models de negoci innovadors, posant el focus en aquells que permeten millorar la sostenibilitat del sector energètic mitjançant una electrificació més gran i descarbonització de l'economia.

Així mateix, en 2022 Iberdrola va anunciar la seva participació a través de PERSEU en l'aliança amb Seaya Ventures juntament amb Fond-ICO Next Tech i a Nortia Capital, per al llançament del primer gran fons tecnològic d'Espanya per accelerar la transició energètica i la sostenibilitat: Andromeda, un fons amb una mida de 300 milions d'euros.

Per la seva part, Repsol va iniciar el 2022 una nova fase per al seu vehicle d'inversió de Corporate Venture, amb Repsol Deep Tech, dotat amb 50 milions d'euros i que busca impulsar tecnologies en fases incipients, però amb alt potencial per a la transició energètica. Aquest programa analitza més de 1.000 empreses emergents a l'any i té més de 20 companyies en cartera.

A més, juntament amb la gestora Suma Capital va posar en marxa aquell mateix any el fons de capital risc Net Zero Tech Ventures, per invertir en tecnologies de descarbonització i economia circular amb l'ambició d'accelerar la seva aplicació a escala industrial, que tindrà una mida objectiva de 150 milions d'euros dels quals la petroliera va aportar 50 milions.

Sector bancari

Un altre dels sectors més actius al món del Capital de Risc és el bancari, amb BBVA i Santander liderant la inversió. En el cas de l'entitat presidida per Ana Botín el 2020 va duplicar la mida del seu fons Mouro Capital, que està dotat amb 400 milions de dòlars, i que inverteix al llarg de tota la cadena de valor fintech en empreses emergents que es troben en la fase de creixement primerenc d'Europa, Amèrica del Nord i Amèrica Llatina. Mouro ha invertit en unes 40 empreses com iZettle (adquirida per PayPal), Kabbage (adquirida per American Express), Creditas, Curve, Ripple, Tradeshift, Trulioo i Upgrade.

Per la seva part, BBVA va llançar en 2022 BBVA Spark, la unitat de negoci per acompanyar les empreses tecnològiques i d'alt creixement que no necessàriament estan lligades al negoci bancari. El principal objectiu de BBVA Spark des del seu naixement ha estat erigir-se en un soci clau per a empreses emergents i 'scaleups' amb propostes diferencials, amb 250 milions d'euros finançament compromesos des de la seva creació. Durant 2023 BBVA Spark va invertir en firmes com Tuhabi, Payflow, Paack, Mundimoto, Twinco o Creze.

A més, BBVA ha compromès fins ara més de 600 milions d'euros de finançament per a fons de capital risc, amb focus especial en l'àmbit de la descarbonització i la transició energètica.

Telefónica

Entre altres grans companyies de l'Ibex, Telefónica apareix com una de les firmes amb més experiència al sector a través de Wayra. Aquest programa té més de 15 anys d'antiguitat i amb el cerca solucions d'empreses emergents innovadores que ajuden emprenedors a escalar globalment i connectar amb les unitats de negoci de Telefónica per generar oportunitats conjuntes.

Amb aquest programa ja són més de 1.100 empreses emergents en les quals s'ha invertit, amb un volum d'inversió de 233 milions d'euros i un negoci generat de més de 520 milions d'euros.