El govern espanyol es fa enrere. La setmana passada, la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, va assegurar que demanarien a la Unió Europea de recuperar el topall de 180 euros per MWh, en un intent de revertir la pujada descontrolada dels preus de l'electricitat. Pocs dies després, arriba la renúncia de La Moncloa. Segons fonts de l'executiu central, la seva prioritat és una altra: desacoblar el preu del gas del preu de l'electricitat. Mentrestant, Pedro Sánchez continua amb la seva gira europea, que avui el porta a París i Brussel·les. Aquest dijous i divendres se celebrarà el Consell Europeu que hauria d'adoptar mesures.

Dijous passat, la vicepresidenta de Transició Ecològica, Teresa Ribera, defensava en una entrevista a Onda Cero que "si fa dos anys 180 euros ens semblava una bogeria que mai arribaria i avui està àmpliament superada, és poc discutible que ha de ser el topall màxim que podem acceptar al nostre mercat". Fins i tot Ribera amenaçava de tirar pel dret si el Consell Europeu decidia no limitar el preu. Va precisar que des de La Moncloa estaven fent una "anàlisi jurídica" del tractat de la UE sobre el mercat elèctric que inclou "una clàusula de sortida per emergència energètica". Ho havia de plantejar de la mà de Portugal.

Ara, però, el govern espanyol rectifica. Fonts del govern espanyol assenyalen que "no és la mesura en què estem treballant intensament des de fa dies" i matisen que "quan a la vicepresidenta se li va preguntar la setmana passada, va indicar que era una de les propostes que s'estaven estudiant i va explicar en què consistiria".

Aquest dijous i divendres se celebrarà, a Brussel·les, el Consell Europeu formal que hauria de prendre decisions per revertir la factura de la llum i reduir la dependència de Rússia. Per això Pedro Sánchez ha iniciat una gira europea que ja l'ha portat a Alemanya, Itàlia, Eslovàquia o Romania, i que aquesta setmana tindrà parades a París, Brussel·les i Dublín.

El que demanava el Govern

Aquesta proposta és la que, entre altres, es va posar a la taula des de Catalunya. Davant l'augment generalitzat de preus, la Generalitat i Pimec van plantejar la setmana passada diferents estratègies per reduir l'efecte de l'encariment de l'energia a les empreses catalanes. Destacava la petició de limitar de nou el preu màxim de la llum a 180 euros el megawatt hora (MWh), un topall que va ser derogat per una resolució de la CNMC el 6 de juliol del 2021. És per això que ambdues institucions van exigir la derogació immediata del reial decret del passat 2021 que fixa el preu màxim del megawatt en 3.000 euros i el mínim en -500 euros. Així ho van demanar tant el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, i el president de Pimec, Antoni Cañete, en una reunió dilluns passat amb representants de pimes de diferents sectors a la seu d'ACCIÓ per analitzar les afectacions de l'encariment de l'energia a les empreses catalanes.

Podemos vol un topall més baix

La resposta del soci petit de La Moncloa no s'ha fet esperar: demanen un límit encara més baix. El coportaveu de Podemos, Pablo Fernández, ha proposat en roda de premsa aquest dilluns establir el topall màxim a 75 euros per MWh al mercat majorista, que encara seria "insuficient", però "garantiria que la factura de la llum fos més assumible". De la mateixa manera, ha reclamat acabar amb els "beneficis caiguts del cel" de les empreses elèctriques.