La Secretaria d'Estat de Turisme del govern espanyol confia que Espanya rebrà 16,9 milions de turistes internacionals aquest estiu, una revisió a l'alça que no obstant això es veurà condicionada pel mercat britànic, pendent de conèixer si necessitarà realitzar quarantena quan torni al seu país en el cas dels vacunats per Covid-19 amb pauta completa.

Així ho ha dit aquest dilluns el secretari d'Estat de Turisme, Fernando Javier Valdés, el departament del qual acaba d'actualitzar a l'alça les previsions d'arribada de turistes internacionals. Concretament, preveu uns 16,9 milions de turistes d'altres països, que representen el 45% dels quals Espanya va rebre en l'"històric" estiu de 2019, però que gairebé tripliquen els de 2020.

En aquest sentit, durant la inauguració de la Trobada sobre Destinacions Turístiques Intel·ligents que se celebra en la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), Valdés ha afirmat que ja s'observa a Espanya la recuperació de l'activitat turística; una recuperació "gradual, que no és intensa però sí constant".

Recuperació condicionada al que faci el Regne Unit

Així, la previsió a l'alça es veurà condicionada per l'arribada de turistes britànics, primer a Balears, i pendent de la confirmació de les autoritats del Regne Unit país de permetre l'arribada de viatgers vacunats a pauta completa sense necessitat de quarantena al seu retorn. "Estem a la meitat del control de la variant Delta", tant a Regne Unit com en la resta d'Europa, que ja està sofrint major afectació d'aquesta, per la qual cosa per a Valdés és necessari ser "especialment rigorosos" en els plans de vacunació.

En aquest context, el secretari d'Estat creu que en la situació "s'hauria de normalitzar" per la dotació de mecanismes per a generar certitud en la mobilitat, com els certificats Covid, que permetrà "normalitzar els fluxos" amb la Unió Europea. També ha assegurat que s'està treballant amb les autoritats britàniques per a tractar de "sortir d'aquest context d'incertesa". De fet, Espanya està fent "tot el possible" perquè aquests turistes puguin arribar a mitjan juliol, encara que ha incidit en què l'Estat ha de controlar els últims brots.

Millora dels indicadors turístics

A més, aquesta "millora gradual" del sector turístic s'observa també en altres indicadors, alguns "especialment importants" com les capacitats aèries programades. De fet, la setmana passada les capacitats aèries a Espanya se situaven un 410% per sobre de juny de 2020 i un 52,8% sobre les del passat mes de maig.

Ara bé, aquestes dades encara representen el 53,9% de juny 2019, cosa que indica que Espanya comença a consolidar una situació turística millor que la del Regne Unit, on encara aquestes dades són un 77,6% inferiors a juny de 2019; Alemanya (-70,1%) i França (-58,1%).

Valdés ha destacat que "es comença a compartir la recuperació del sector turístic" i en aquest fet pren "encara més importància" el model de Destinació Turística Intel·ligent (DTI), perquè "tot i que ja hem iniciat aquesta recuperació, la crisi sanitària ha dibuixat un escenari on el turista també ha canviat, té noves necessitats i temors i busca seguretat i qualitat en els destins que visita".

"Jo crec que el turisme ha de ser una part fonamental del futur de les nostres regions, ha de ser una part fonamental del futur de l'economia, i hem de començar a parlar dels grans projectes i dels grans reptes que vindran a definir el futur del turisme", ha assenyalat, apuntat la necessitat que els destins s'adaptin als reptes de les noves tecnologies, de la sostenibilitat i del coneixement cada vegada més exhaustiu dels turistes del seu entorn.