El govern espanyol crearà un fons que traurà el finançament de les renovables de la factura de la llum i que d'aquesta manera abaratirà el rebut al consumidor almenys un 13% en cinc anys.

Així ha estat acordat pel Consell de Ministres aquest dimarts, que ha iniciat la tramitació urgent de l'avantprojecte de la creació del Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric. Entre els seus objectius, l'avantprojecte busca evitar que apugi el preu de la llum, però també garantir l'equilibri del sistema elèctric, actualment afectat per una menor demanda elèctrica i per una menor recaptació.

El Fons introdueix un nou sistema de finançament dels costos regulats i treu de la factura de la llum els costos associats al règim retributiu específic de les renovables, cogeneració i energia produïda amb residus, que ascendeixen a uns 7.000 milions d'euros anuals.

Els costos regulats de l'electricitat a Espanya ascendeixen a uns 17.000 milions a l'any -10.000 milions els de xarxes, que se sufraguen amb els peatges que aprova la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), 7.000 milions els de les renovables i gairebé 3.000 milions van a la devolució del deute acumulat pel sistema elèctric en el passat-, als quals cal afegir els entre 600 i 700 milions de costos extres peninsulars.

Energies renovables

En el cas de la retribució a les renovables, suposen aproximadament el 16% del rebut elèctric domèstic i el Ministeri per a la Transició Ecològica estima que la factura elèctrica domèstica es rebaixarà almenys un 13 % gràcies a la disminució dels càrrecs.

L'altre objectiu del Fons és garantir l'equilibri financer del sistema elèctric, que s'està veient afectat perquè ja no es recapta tant, un fet que s'ha aguditzat amb la crisi del coronavirus, i perquè alguns impostos que va crear el 2012 la Llei de Mesures Fiscals per a la Sostenibilitat Energètica també s'estan veient disminuïts, com els aplicats al carbó i altres combustibles per a generació elèctrica.

Entre els impostos creats per aquesta llei el 2012, el principal és l'impost del 7 % sobre el valor de la producció, però també estan el cànon hidroelèctric, els cèntims verds al carbó i l'impost a les nuclears, aquests dos últims abocats a desaparèixer amb el final d'aquestes tecnologies.

Valoració d'Endesa

El conseller delegat d'Endesa, José Bogas, ha celebrat la creació del Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric. Segons el delegat d'Endesa, es tractarà d'un "instrument fonamental per aconseguir la descarbonització del nostre sistema energètic".

Segons l'elèctrica, el cost del desenvolupament de les renovables i la cogeneració que fins ara assumien els consumidors, es repartirà entre tots els subministradors d'energia: electricitat, petroli i gas.

En aquest sentit, la companyia creu que aquest instrument permetrà abaratir una de les factures més cares d'Europa.