El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha lloat aquest dimarts "l'ecosistema de recerca" amb el qual compta Catalunya, en particular en matèria econòmica, i ha defensat que l'administració pública ha d'"invertir recursos també en la investigació guiada exclusivament per la curiositat". En el marc de la presentació del número 85 de la Revista Econòmica de Catalunya, editada pel Col·legi d'Economistes, Giró ha destacat que els pressupostos de la Generalitat del 2022 destinen 292 milions al Departament de Recerca i Universitats, comandat per la consellera Gemma Geis, que suposa un augment del 43% en relació amb els comptes anteriors.

Per al conseller d'Economia, "el rigor, l'originalitat i l'excel·lència en la producció fan que puguem dir que Catalunya és un 'hub' de la recerca econòmica internacional". "És un orgull tenir aquest nivell de ciència econòmica catalana, però també és una pressió alta, perquè l'escrutini (de l'acció política) sempre és tècnicament molt solvent", ha afegit.

Giró ha reivindicat que "els economistes haurien d'esperar suport i llibertat per part de la política": suport en recursos i llibertat per poder "definir el perímetre" del camp de recerca. "I els polítics no ens hem de fer enrere quan ens sembli massa teòric o allunyat del dia a dia", ha sostingut. En aquest sentit, ha defensat que els dirigents polítics "no només rendeixen comptes amb els electors actuals sinó que també tenen una responsabilitat econòmica diferida" amb les següents generacions. Per això, "cal dotar de recursos també la recerca guiada exclusivament per la curiositat", tal com demostren innovacions passades, que van néixer sense més objectiu que el d'endinsar-se en camps inexplorats.

Per la seva part, el degà del Col·legi d’Economistes, Carles Puig de Travy, ha donat la benvinguda a l’acte destacant que “la Revista Econòmica de Catalunya s’edita des de l’any 1986 en català i pretén ser un instrument per reflexionar sobre els principals reptes que té l'economia catalana”. Durant l'acte, el director de la Revista i catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra, Guillem López Casasnovas, el coordinador de la REC 85, catedràtic al Departament d’Econometria, Estadística i Economia Aplicada i investigador al Grup de Recerca d'Anàlisi Quantitativa Regional de la Universitat de Barcelona Raül Ramos i l’economista i professora del Departament d’Economia de la UB, Judit Vall, han presentat les principals conclusions Revista, la qual aborda en un total de 10 articles els principals reptes i deficiències del mercat de treball, així com l’anàlisi dels elements de canvi i les tendències futures.

Els diversos articles de la revista apunten que les dues característiques que sempre s'han destacat del mercat de treball català i espanyol, l’elevada taxa d'atur i de temporalitat, no són els únics problemes a afrontar en el futur. En aquest sentit, la publicació l’anàlisi de tres tendències que esdevindran clau en el funcionament dels mercats de treball durant les pròximes dècades: una població cada cop més envellida, una formació més en línia amb les necessitats de les empreses i un mercat de treball poc inclusiu i clarament desigual. Sempre sota la premissa que un bon mercat de treball és clau per al benestar i que més qualitat dels llocs de treball és sinònim de més productivitat.