El vicepresident del Club Espanyol de l'Energia i director general de comunicació i relacions institucionals de Naturgy, Jordi García Tabernero, ha assenyalat que "és imprescindible que Espanya compti amb una regulació estable i predictible que aporti seguretat i faci al nostre país un lloc més atractiu per emprendre inversions davant els nostres competidors".

Ho va dir en el XI Simposi Empresarial Internacional Funseam, que es va celebrar aquesta setmana a Barcelona sota el lema 'Estratègia zero emissions netes, per una indústria sostenible.' L'esdeveniment, inaugurat per la vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transición Ecológica i el Repte Demográfico, Teresa Ribera, va comptar amb nombrosos experts i especialistes en el sector energètic.

García Tabernero va destacar que ha estat molt important l'actualització del Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC), que haurà d'estar finalitzat el juny de 2024 i que "ara toca facilitar les condicions de contorn perquè es materialitzin els 294.000 milions d'euros requerits fins a 2030 pel pla, dels quals el 85% serà inversió privada a realitzar per les empreses; és a dir 250.000 milions d'euros".

A més, el vicepresident del Club Espanyol de l'Energia va manifestar que "els grans reptes que té per davant el binomi indústria-energia són la descarbonització i competitivitat de la indústria existent, el desenvolupament de nova indústria energètica i l'energia com a factor de localització industrial".

La reducció d'emissions és en el centre de totes les companyies i de les polítiques nacionals i internacionals i per a això és necessari, segons la seva opinió, incorporar nous vectors energètics i, en molts casos, redissenyar els actuals processos industrials.

"Alguns dels Pertes posats en marxa pel Govern d'Espanya van en aquesta línia", va apuntar, i a més són una oportunitat per atreure nova indústria al nostre país a través d'una energia més competitiva. "Una oportunitat que, sens dubte, no hem de deixar passar", va subratllar.

A nivell internacional, l'executiu de Naturgy va recordar que l'any 2022 "es va tancar amb un impacte sense precedents en els preus energètics, a les cadenes de subministrament, en la inflació i amb una alta preocupació per les qüestions relacionades amb la seguretat de subministrament. La crisi va ser conseqüència directa del repunt econòmic després del Covid i l'impacte de la guerra a Ucraïna, i afectava ha afectat principalment a Europa, molt dependent energèticament de Rússia".

García Tabernero va assegurar que "malgrat el pessimisme, hem vist com al llarg dels últims 12 mesos el preu de l'energia s'ha estabilitzat, el funcionament de les cadenes de subministrament s'ha normalitzat, i no s'han produït disrupcions en el subministrament energètic. D'altra banda, s'ha controlat la inflació, i s'ha evitat una recessió generalitzada".

Un altre dels punts favorables és que la transició energètica s'ha accelerat, especialment a Europa, "conscients de l'important paper que juga en la lluita contra el canvi climàtic". L'hidrogen verd és una de les fonts energètiques que tots els països desenvolupats volen potenciar, però segons les dades aportades en la conferència "de tots els projectes d'hidrogen d'origen renovable anunciats a nivell mundial, dels quals a Espanya som líders, s'espera que només el 7% de la capacitat proposada entri en funcionament per a 2030, a causa de la lentitud en la decisió d'inversió, combinada amb la limitada demanda i l'augment dels costos de producció.