La Fiscalia Anticorrupció ha demanat al jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón que citi a declarar com investigat al multimilionari rus Mikhail Fridman per liderar una sèrie d'actuacions per aprofitar-se de la situació de fallida de l'empresa espanyola Zed WorlWide i adquirir-la per 20 milions d'euros, "un preu irrisori".

El fiscal José Grinda ha remès un escrit al titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6, al qual ha tingut accés Europa Press, en el que explica que Fridman, màxim accionista de la cadena de supermercats Dia, "té el control dels esdeveniments, que juntament amb la conducta d'altres d'investigats, van derivar en la insolvència de Zed WordWide", que presidia Javier Pérez-Dolset.

El representant del Ministeri Públic considera que la finalitat de les decisions de Fridman era "l'apoderament total d'una companyia mitjançant un procediment complex que es val d'actuacions de diferent intensitat, executades en diverses línies i que culmina amb una situació de bloqueig institucional i econòmic de la companyia (insolvència), per adquirir-la a un preu irrisori molt inferior al de mercat."

"Assalt" il·legal d'empreses

L'escrit apunta que de l'anàlisi de tota la informació aconseguida al llarg d'aquesta instrucció es pot deduir que l'inversor rus va liderar "una pràctica que es coneix en l'entorn criminal rus com a 'raider' (assalt o atac) o absorció il·legal d'empreses".

El novembre de 2017, uns mesos després d'explotar l'operació Hanta per la qual va ser detingut Javier Pérez Dolset, Fridman va remetre un escrit a la Fiscalia Anticorrupció en el qual es desmarcava de qualsevol responsabilitat en les decisions empresarials que van poder haver derivat en la insolvència de Zed Worldwide a Espanya objecte d'investigació.

Tanmateix, un recent informe policial que obra en el sumari i al qual va tenir accés Europa Press posa en dubte aquesta versió sostenint, amb una anàlisi detallada del funcionament de les empreses així com amb missatges de WhatsApp i correus electrònics de diferents implicats, que Fridman ostenta "el poder fàctic i directe" sobre els directius i les decisions que van adoptar causant un perjudici patrimonial a l'accionariat espanyol de Zed.

El fiscal descriu en l'escrit remès al magistrat instructor tota l'operativa duta a terme, destacant que Fridman va assolir una "posició de privilegi davant qualsevol tipus de decisió" del Grup Zed quan es va convertir en un dels principals creditors de la companyia el 2013. L'entitat creditícia Amsterdam Trade Bank, una de les que van deixar diners a la tecnolo*gica per tirar endavant el 'Projecte Zeus', amb el que es va planejar la seva sortida a borsa al mercat nord-americà Nasdaq, pertanyia a un grup el propietari del qual és l'empresari rus.

"Pressió i ofec econòmic"

Això se suma a una acció de "pressió i ofec econòmic" per a Zed WorlWide que van desenvolupar altres dels seus socis russos, amb qui es va planificar una "estratègia il·legal d'interrupció de pagaments de dividends de les filials russes que va donar lloc a una falta total de liquiditat".

D'altra banda, altres de les societats de Fridman, Vimpelcom, va aprofitar la situació de "descontrol i irregularitat" del Grupo Zed per a "reduir o eliminar" els contractes subscrits amb el grup xipriota Temafon, del qual la tecnològica de Pérez-Dolset havia adquirit el 50,10 per cent de la seva capital el 2009, sense que consti que s'hagués produït un incompliment de l'objectiu, ni tan sols una prestació defectuosa de les obligacions pactades.

Segons el fiscal, l'objectiu era aconseguir l'"asfíxia econòmica" de Zed amb la "pèrdua de capitals en presumptes comissions il·legals". En aquest sentit, destaca que Fridman era coneixedor de les obligacions creditícies que el grup espanyol tenia contretes, així com la seva "impossibilitat de fer front a l'esmentat préstec si es produïa una reducció sensible dels ingressos procedents del mercat rus".

La situació de paralització societària, la falta de liquiditat, el bloqueig d'inversors externs va portar la companyia espanyola a la insolvència, que va donar lloc que el 30 de juny de 2016 es presentés una sol·licitud de declaració de concurs de creditors de Zed WorlWide. Quatre mesos després, els inversors russos van presentar una oferta de compra per un import de 20 milions d'euros, molt per sota del que era el seu valor quan van començar les "maniobres" de Mikhail Fridman.

Finalment, el fiscal demana també que se citi a declarar com a testimoni a Edwin Harland, el responsable de l'auditoria forense que es va realitzar al Grup Zed, després que Vimpelcom li sol·licitarà una investigació sobre la gestió de Temafon davant del "risc d'una apropiació indeguda d'actius".