Un any més, Catalunya ha acollit el Barcelona Alumni Global Summit, la cimera anual de la diàspora del talent científic i tecnològic de Barcelona en la qual van posar deures a totes les institucions. Enguany en format virtual, la trobada ha reunit més de 300 professionals de l’àmbit de la ciència, la tecnologia i la innovació formats a Catalunya i que actualment estan treballant en alguns dels centres de recerca, empreses i universitats pioners al món.

Durant la jornada, aquests professionals, presents en diverses institucions acadèmiques, empreses tecnològiques i farmacèutiques van abordar, aquest dimarts, diversos temes d'actualitat com el futur de les teràpies gèniques i cel·lulars, el desenvolupament de la intel·ligència artificial i les oportunitats per a l’ecosistema del coneixement de Barcelona per atraure, retenir i desenvolupar talent en aquestes àrees del coneixement.

Durant l’acte es van presentar una sèrie presentar un seguit de recomanacions per exigir a la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona una millora en les polítiques científiques, en els tràmits per a la creació d'startups per emprenedors a l'exterior, i en l'atracció i retenció de talent.

En concret, es va destacar la importància d’aprofitar el context postpandèmia per facilitar l’atracció de talent internacional a Catalunya, simplificant els tràmits burocràtics i afavorint la consolidació d’investigadors postdoctorals, promoure la col·laboració entre empreses tractores en innovació i els grups de recerca o infraestructures cientificotècniques locals en àmbits com la genòmica, les teràpies avançades o la intel·ligència artificial i aprofitar el paper del talent a l’exterior com a identificadors i multiplicadors d’oportunitats acadèmiques i empresarials. De fet, el SciTech DiploHub s’ha compromès a incloure aquestes recomanacions a l’Estratègia de Diplomàcia Científica i Tecnològica 2022-2026 que es preveu aprovar aquesta primavera. 

Reincorporar talent format a Catalunya

L’exconseller i president del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), Andreu Mas-Colell, ha aplaudit les propostes, destacant que "un programa extraordinari d’atracció i recuperació de talent científic permetria reincorporar milers d’investigadors molt ben formats a les universitats i centres de recerca catalans en la pròxima dècada".

Per la seva part, Alexis Roig, director executiu de SciTech DiploHub, assegurava que els "professionals de la ciència i la tecnologia, formats a Barcelona i actualment en institucions de prestigi d’arreu del món, vam decidir impulsar Barcelona Alumni per seguir connectats i contribuir a l’ecosistema que ens va fer créixer". "El nostre talent global és l’element essencial de la projecció internacional de Barcelona, la primera ciutat del món amb una estratègia de diplomàcia científica i tecnològica".

De Barcelona al món

Arran de la crisi de la covid-19, membres de la xarxa Barcelona Alumni van aixecar aquest any un fons d’un milió d’euros per contribuir al desenvolupament de la diplomàcia científica de la ciutat que lidera SciTech DiploHub. D’aquesta manera, en una acció de mecenatge científic amb pocs precedents al nostre país, el talent científic i tecnològic internacional es posava a disposició de l’ecosistema de Barcelona perquè el seu coneixement reverteixi en la ciutat, materialitzant noves oportunitats de col·laboració científica i empresarial.

De la mateixa manera, s’ha inaugurat la plataforma mòbil de Barcelona Alumni, que des d’avui permet a més d’un miler de membres interactuar entre ells, desenvolupar projectes de col·laboració internacional amb les universitats, centres de recerca i startups de Barcelona, així com accedir a oportunitats científiques, empresarials i de desenvolupament professional i mentoria des de qualsevol dispositiu.

La iniciativa compta amb el suport institucional, entre d'altres, de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat. De fet, a la cimera hi va participar la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, que va destacar que Barcelona Alumni "és un actiu de gran valor per al país, obrint-nos portes en els centres de recerca, universitats i empreses capdavanteres d’arreu del món".

Qui també va estar present a l'acte va ser la tinent d’alcaldia de Barcelona, Laia Bonet, que va assegurar que "la xarxa integra els millors ambaixadors de la ciutat, posicionant Barcelona com un ecosistema de referència en recerca, innovació i educació superior".

Fotografia principal: Imatge del Barcelona Alumni Global Summit del 2019 - SciTech DiploHub