Diversos experts econòmics catalans van reclamar aquest dilluns millorar les polítiques per a la cohesió social, especialment en matèria d'educació, pensions i mercat de treball. El director del Centre de Polítiques Econòmiques EsadeEcPol, Toni Roldán, va ser el primer a assenyalar que el problema de l'educació a Espanya està en l'excel·lència, però també en l'equitat i que, per tant, són necessàries polítiques públiques enfocades a combatre la segregació escolar i prestigiar la formació professional (FP) en la recuperació econòmica.

Ho va dir en la tercera sessió del cicle de conferències en línia 'Economia espanyola: mirades de llarg termini' organitzada pel Col·legi d'Economistes de Catalunya i centrada a analitzar les polítiques a mantenir o impulsar per a garantir la cohesió social i l'impacte de la Covid-19.

Roldán també va manifestar que els alumnes "repeteixen quatre vegades més en famílies vulnerables en comparació amb les riques" i que el sistema s'hauria d'enfocar a reformes políticament viables, per a això ha demanat que els diners procedents d'Europa per a la recuperació s'hauria de centrar a crear programes de tutories per a evitar l'abandonament escolar.

Roldán va estar acompanyat del director de planificació estratègica i d'estudis de CaixaBank, Enric Fernández; la consellera del Banc d’Espanya, Núria Mas, i l'economista cap de Banc Sabadell, Sofia Rodríguez, que també van donar suport a les problemàtiques en l'educació plantejades, recordant que s'han accentuat amb la pandèmia i instat que s'abordin amb prioritat.

Durant el debat també s'ha tractat la importància de l'ingrés mínim vital (IMV), les pensions, les polítiques de capital humà i mercat de treball i les polítiques en l’àmbit de sanitat i habitatge.

Noves polítiques sanitàries

Fernández va destacar un dels grans problemes  que hi ha actualment a l'Estat, i és la precarietat que pateixen els joves, que triguen més a emancipar-se i accedir a l'habitatge i que la seva taxa d'atur ha arribat el tercer trimestre al 37% --del 30% abans de la pandèmia--, la qual cosa indica que "el país encara està lluny de tenir una societat cohesionada".

Mes, sobre l'àmbit sanitari, Fernández va destacar que s'ha quedat obsolet i que s'haurien de reforçar aspectes estructurals com "la integració de l'atenció social, l'atracció de talent, la creació d'incentius professionals i la promoció de la col·laboració publicoprivada".

Habitatge i el mercat de treball

Per la seva part, Rodríguez, es va pronunciar sobre el mercat de treball criticant que "de mitjana els treballadors aconsegueixen el seu primer contracte indefinit al cap de vuit anys de començar a treballar" i va recomanar que es modernitzin les cerques d'ocupació, millorar l'ajustament entre les vacants actuals i els professionals, així com millorar la temporalitat en l'administració pública.

En referència al sistema de pensions actual, ha dit que "cal actuar i comprometre's des de ja" per la seva reforma perquè és insostenible i cada vegada ho serà més per la proporció entre pensionistes i persones en edat de treballar.

En l'àmbit de l'habitatge, Roldán va assenyalar que la llei de control del preu del lloguer posada en marxa a Catalunya és "molt poc efectiva per als objectius que es volen aconseguir" perquè redueix l'oferta d'habitatge i crea mercat negre, per la qual cosa s'hauria de crear una altra solució als elevats preus.

Consulta la conferència sencera:

Imatge principal. Fotografia de recurs d'un grup escolar durant la pandèmia de la covid-19 - ACN