Les importacions de petroli a Espanya van augmentar a l'abril un 25,3% respecte al mateix mes de l'any anterior, fins a les 5.380 quilotones (kt), amb els Estats Units com a principal subministrador, en aportar el 15% del total, el nivell més elevat procedent d'aquest país des que existeixen registres, tot plegat en plena de crisi de preus. Segons les dades publicades per la Corporació de Reserves Estratègiques (Cores) en tot el que portem de 2022 també s'observa un increment del cru importat, amb una pujada del 18,5% en els quatre primers mesos de l'any.

Si mirem només el mes d'abril, es van importar 38 tipus de petroli procedents de 18 països, sent els Estats Units el principal subministrador, amb 808 kt, el que suposa el 15% del total amb un augment interanual del 332,3%. Aquestes 808 kt és el volum més gran d'importacions procedents dels Estats Units des que es disposa de dades, explica Cores. Per darrere dels EUA trobem a Líbia, amb el 12,9% de les importacions, després d'elevar els seus lliuraments un 45,8% respecte l'abril del 2021, i Nigèria, amb el 12% del petroli.

Per altra banda, si mirem el global de les importacions de l'any, però, el principal subministrador espanyol canvia i trobem a Nigèria amb el 14,7% del total, seguit de prop pels Estats Units, amb l'11,4%, que si manté el ritme superarà Nigèria en els pròxims mesos. Després d'aquests dos països hi ha Líbia, amb el 9,7%, Mèxic, amb el 9,1%, l'Aràbia Saudita, amb el 7,8%, i el Brasil, amb el 7,3%.

El gràfic elaborat per Cores reflecteix la creixent diversificació de les importacions espanyoles, una de les línies vermelles de l'estratègia de la Unió Europea en el seu objectiu de garantir la seguretat del seu subministrament energètic i reduir la dependència de Rússia a conseqüència de la invasió d'Ucraïna. De fet, les importacions de Rússia, en el que va de 2022, han retrocedit un 21,9%, i suposen un 3,4% del total de cru que ha rebut Espanya.

Quan importa l'Estat de l'OPEP

Per part seva, les importacions de cru dels països membres de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) van pujar a l'abril un 34,7% interanual i van representar el 46,2% del total. D'acord amb Cores, les entrades de petroli de tots els països membres van registrar ascensos respecte a l'últim exercici, si bé l'increment més gran va ser el d'Algèria, amb un 132,5% més, fins al 5,2% del total.

Per àrees geogràfiques, Àfrica va ser la principal zona de proveïment en el mes, en ser l'origen del 37% dels lliuraments, un 43,8% més que l'abril de 2021, seguida d'Amèrica del Nord, amb el 27,1% (un 29,4% més); Orient Mitjà, amb el 13,5% (un 20,1% més), i Amèrica Central i del Sud, amb el 7,8% (un 81,4% més).

Per contra, les importacions procedents d'Europa i Euràsia van caure un 16,9%, i van suposar el 14,7% del total, una evolució a la baixa que s'explica pel fre als lliuraments de cru rus, que van retrocedir un 33,3%. En el quart mes de l'any també van baixar, dins d'aquest territori, les operacions amb el Kazakhstan, un 44,6%, i l'Azerbaidjan, un 0,3%.