L'Associació Internacional de Línies Creueristes (CLIA) i el Laboratori d'Economia Aplicada de la UB han presentat avui l'actualització sobre l'Estudi de l'Impacte Econòmic de l'Activitat Creuerista al Port de Barcelona. L'estudi assegura que la facturació total generada a Catalunya per cada creuerista del Port de Barcelona va augmentar un 20% el 2016 respecte el 2014, arribant als 518 euros per persona, de mitjana, i generant fins a 9.000 llocs nous de treball a tot el territori. 

Pel que fa la nova reordenació que es farà al Port de Barcelona i que tindrà incidències directes en els creuers, ja que en reduirà les terminals de 8 a 7 i les col·locarà totes al Moll Adossat, el director de CLIA Espanya, Alfredo Serrano, ha assegurat que "qualsevol acord aporti millores és positiu" però alhora ha criticat el fet que "es tracta diferent el turisme de creuer que el turisme normal", recalcant el fet que els creueristes són només un 8% del total del turisme. 

Per últim ha presentat EscalaBCN, una plataforma que permetrà apropar el barceloní a l'activitat creuerista. 

Resultats

L'evolució de l'activitat creuerista a Barcelona els últims cinc anys s'ha estabilitzat, segons el doctor Jordi Suriñach de la UB. Tot i això, en destaca un creixement del 30% entre el 2014 i el 2016, pel fet que el 2014 "va ser un any especialment dolent". Entre aquest període, "va augmentar molt la importància del Port de Barcelona com a port base", i per tant va incrementar molt el nombre de passatgers en tràfic, fet que és important ja que "són els que deixen més diners a la ciutat".

El 2016 van arribar a la ciutat 2,1 milions de passatgers, i es va facturar un total de 1.083 milions d'euros per l'activitat creuerista a la ciutat de Barcelona, ja sigui per gast directe o indirecte. El gast directe, per la seva banda, va ser de 619 milions d'euros, el que es trasllada en 300 euros per creuerista, de mitjana. Sumant la despesa indirecta, de mitjana, cada creuerista justifica 518€. 

Cal tenir en compte que tot i que el creuerista que pernocta a Barcelona és només el 8% del total de turistes, la despesa d'aquest a la ciutat representa el 20% de la despesa del total de creueristes. 

Ocupació

Per cada 1.000 creueristes, l'estudi mostra que es generen 4 llocs de treball nous, dels quals 3,3 es queden a la ciutat de Barcelona. Dels 9.000 llocs de treball que es generen amb el total de les dades donades, 5.555 es queden en el sector turístic i 3.455 en activitats no relacionades amb el sector. A més, 6.809 d'aquests llocs de treball generats es queden a la ciutat de Barcelona. L'estudi demostra que si aquests 6.809 no es generessin gràcies a l'activitat creuerista, la taxa d'atur augmentaria en un 1%, passant de l'11,5 al 12,5%. 

De fet, per cada creuer que fa escala al port de Barcelona, genera a tot Catalunya una facturació de 1,4 milions d'euros (1M a Barcelona), 0,7 milions de PIB (0,5 a Barcelona) i 12 llocs nous de treball (9 a la capital catalana). 

EscalaBCN, una nova iniciativa

CLIA ha impulsat una plataforma que apropi els turistes i els barcelonins, i té per objectiu aportar informació i apropar els barcelonins a la realitat creuerista.

"Es una actividad muy positiva y es uno de los ejes que sustenta la economia de la ciudad". El director ha celebrat el 20% més de facturació total per cada creuerista a la ciutat respecte el 2014, i assegura que "el creuerista que pernocta és de molt alta qualitat".