El Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya ha denunciat un tracte "discriminatori" de les tarifes elèctriques per a les indústries en funció del territori, amb una pèrdua de competitivitat "important" i un greuge comparatiu "innecessari".

En un comunicat, el col·legi assegura que, per exemple, al País Basc algunes indústries pagaran peatges inferiors en un 45% respecte de la indústria catalana. Davant aquesta situació, el col·legi proposa que s'estableixi un sistema de tarifes amb criteris "equitatius" de manera que no es produeixin situacions discriminatòries entre empreses similars depenent del territori, evitant així "qualsevol alteració artificial" de la competitivitat del teixit productiu del país.

El Col·legi d'Enginyers Industrials recorda que de cara al 2018 la banda de peatge (30kV–36kV) s’eliminarà i s'aplicaran els peatges corresponents als de subministrament a tensions compreses entre 36kV i 72kV, que d’aquesta manera amplia el seu rang convertint-se en 30kV–72kV amb uns peatges molt més econòmics. "Tot això en base a acords polítics de caràcter pressupostari difícilment sostenibles des d'un punt de vista tècnic i econòmic", afirma.

Així les indústries que obtenen el subministrament a una tensió compresa entre 30kV i 36kV com és el cas de les del País Basc passaran a pagar un peatge d'accés de 21,55 euros/kW i any i les que queden subministrades a 25kV, com les indústries catalanes, pagaran 39,14 euros/kW i any, el que representa un abaratiment addicional del 45% per a les empreses del País Basc.

Així, segons subratlla el Col·legi, les empreses i indústries connectades a 25kV, similars per potència, consums i, fins i tot, segments industrials a les connectades a tensions superiors als 30kV en d’altres territoris, pagaran una factura elèctrica total entre un 15% i un 20% superior. 

En termes tècnics i econòmics l'única diferència real, segons apunta el Col·legi, és el territori geogràfic on realitzen la seva activitat, cosa que significa un tracte "clarament discriminatori" entre empreses i territoris amb una pèrdua de competitivitat "important" i un greuge comparatiu "innecessari".

El Col·legi reclama que cal resoldre aquesta "disfunció" i proposa que s'estableixi un sistema de tarifes amb criteris "equitatius" de manera que "no es produeixin situacions discriminatòries entre empreses similars depenent del territori, com sempre havia estat, evitant així qualsevol alteració artificial de la competitivitat del nostre teixit productiu".