El Banc Central Europeu (BCE) considera que les últimes dades econòmiques, que han estat més febles del previst, poden indicar un alentiment del creixement econòmic de la zona de l'euro. L'entitat observa que existeixen riscos a la baixa per al creixement econòmic de la zona de l'euro i que el mercat espera que posposarà la primera pujada de les taxes, segons les actes de la seva última reunió de política monetària de desembre, publicades aquest dijous.

El Consell de Govern del BCE ja va considerar llavors que "la situació continua sent fràgil" i que podrien reaparèixer ràpidament riscos i noves incerteses, afegeixen les actes. L'entitat monetària també va destacar en la reunió que els mercats esperen que la primera pujada dels tipus d'interès del BCE es posposarà fins a finals de 2019 a causa que les últimes dades econòmiques han estat més febles de l'esperat per una demanda externa menor i factors específics d'alguns països i sectors com el del motor a Alemanya.

La zona de l'euro va créixer en el tercer trimestre un 0,2 % respecte al trimestre anterior, en comparació amb el creixement del 0,4 % en el segon i el primer trimestre. El Consell de Govern del BCE considera, en general, que les perspectives econòmiques de la zona de l'euro a mitjà termini són sòlides gràcies a la fortalesa del mercat laboral i a l'augment dels salaris.

Però el BCE destaca a les actes que les dades disponibles assenyalen que es creguin pressions sobre els salaris, la qual cosa dona suport a la idea que la inflació pujarà, almenys la subjacent, que descompta l'energia i els aliments frescos. Els salaris han pujat a la zona de l'euro una mitjana del 2,5 % en el tercer trimestre, tres dècimes més que en el segon trimestre (2,2 %), segons xifres que l'Economista en cap del BCE, Peter Praet, va esmentar en la reunió de desembre. Aquest augment salarial s'ha produït de forma àmplia a tots els sectors i països, segons Praet.

El BCE ha deixat de comprar deute públic i privat de la zona de l'euro a començaments de gener però continuarà invertint el principal dels bons adquirits que vencin. L'entitat monetària ha adquirit amb aquest programa d'expansió quantitativa bons per valor d'uns 2,6 bilions d'euros. Al desembre el BCE va dir que invertirà la part principal dels bons adquirits "durant un període de temps prolongat passada la data de la primera pujada dels tipus d'interès".

Per això la política monetària del BCE continuarà sent molt expansiva, ja que considera que el seu principal instrument per ajustar la seva política monetària és l'orientació sobre els tipus d'interès i per això va vincular la reinversió del principal dels bonus que vencen la data de la primera pujada del preu dels diners, segons es desprèn de  les actes. El BCE deixa els bancs setmanalment al 0 % i els cobra un 0,4 % per excés de reserves.