L'epidèmia de coronavirus provocarà una desacceleració de l'economia mundial, que creixerà per sota del 2,5 %, segons una anàlisi publicada avui per l'Organisme de Nacions Unides per al Comerç i el Desenvolupament (UNCTAD).

"Fins i tot si s'evita el pitjor, el cop per als ingressos mundials pot valorar-se en un bilió de dòlars", assenyala el document elaborat pels economistes de l'entitat, que segueixen de prop els efectes econòmics de la propagació del virus que ja ha arribat a més de cent països.

La durada i profunditat de la crisi dependrà del ràpid i quant lluny arribi el virus, com tard en desenvolupar-se'n una de bovina i de l'habilitat dels polítics per reduir el mal a la salut i al benestar de les seves poblacions.

A tot això cal sumar el factor subjectiu de la forta ansietat que està produint el coronavirus, d'acord a l'anàlisi.

Economia mal preparada

Segons l'UNCTAD, l'economia mundial està mal preparada per afrontar aquesta situació de crisi per diverses raons, començant per l'acumulació de deute tant pública com privada, que en alguns països en desenvolupament assoleix "nivells aguts".

"La crisi financera asiàtica de finals de la dècada de 1990 té certs paral·lels amb la situació actual, però això va passar abans que la Xina tingués el pes que té ara a la regió i quan les economies avançades estaven en millor forma que ara", recalca.

En aquest context, la primera amenaça per als països d'economies avançades és l'acumulat de deute de les companyies, que en molts casos "és de baixa qualitat", mentre que les nacions en desenvolupament simplement no estan preparades per afrontar un nou xoc extern.

A això es suma que la Xina s'havia convertit en una font de préstecs de llarg termini per a molts països d'ingressos mitjans i baixos i el cop seria molt dur per als seus deutors si Pequín decidís endurir les condicions de crèdit per afrontar la seva pròpia desacceleració.

Un escenari preliminar elaborat per l'UNCTAD preveu una caiguda de l'ingrés global de 2 bilions de dòlars, dels quals 220.000 milions implicarien els països en desenvolupament, amb l'excepció de la Xina.

Els més afectats en aquest cas serien els països exportadors de petroli i d'altres matèries primeres, el creixement anual de les quals podria reduir-se en 1 %.