El Fons Monetari Internacional (FMI) està llest per mobilitzar fins a un bilió de dòlars (896.632 milions d'euros) a través de les diferents facilitats de préstec dels quals disposa la institució internacional per ajudar als seus membres i contribuir a evitar "fallides en cascada i acomiadaments massius" per la crisi del coronavirus Covid-19, assenyalant que "a cada hora que passa" és més urgent la necessitat de llançar un pla global d'estímuls "coordinat i sincronitzat".

"Més enllà d'iniciatives individuals dels països, a mida que el virus es propaga, el cas per a un pla global d'estímuls fiscals guanya força a cada hora que passa", adverteix la directora gerent de l'FMI, Kristalina Georgieva, en un article publicat en el 'blog' de la institució sobre el coronavirus.

Referent a això, la búlgara recorda que durant la crisi financera global els països del G20 van destinar només el 2009 al voltant d'un 2% del seu PIB a estímuls fiscals, el que equivaldria a uns 900.000 milions de dòlars (806.865 milions d'euros) al canvi actual. "Per tant, hi ha molta feina per fer", apunta.

En la seva anàlisi, Georgieva reclama la implementació d'estímuls fiscals que evitin un mal durador a l'economia, a més d'ampliar les mesures aplicades per protegir els més vulnerables i les empreses afectades, incloent baixes metgesses remunerades i altres mesures d'alleujament.

"Els governs haurien de brindar un suport considerable a les persones i empreses afectades", afirma l'FMI, assenyalant que els subsidis salarials per a les empreses afectades per tancaments "poden ajudar a evitar fallides en cascada i acomiadaments massius que tindran efectes perniciosos duradors per a la recuperació i un impacte negatiu en la demanda agregada".

Així mateix, els bancs centrals en les economies avançades, segons la directora de l'FMI, haurien de continuar recolzant la demanda i impulsant la confiança amb el relaxament de la les condicions de finançament i garantint el crèdit a l'economia real.

"Ahir, els principals bancs centrals van adoptar mesures decisives coordinades per facilitar les línies swap i reduir les tensions als mercats financers globals", destaca Georgieva, per a qui també serien necessaris aquest tipus d'instruments en el cas de les economies emergents., més encara després de la sortida de capitals rècord experimentada per aquests mercats des del començament de la crisi.

D'altra banda, des del punt de vista regulatori, la directora de l'FMI confia que els supervisors financers mantinguin l'equilibri entre preservar l'estabilitat financera, mantenir la solvència bancària i recolzar l'activitat econòmica. "Tot aquest esforç, des del monetari al regulatori, és més efectiu quan es realitza de manera cooperativa", defensa.

Un bilió de dòlars

Per la seva part, l'FMI disposa de la capacitat per mobilitzar fins a un bilió de dòlars per ajudar els països en dificultats pel coronavirus, segons assenyala Georgieva, incloent una primera línia de defensa amb línies de crèdit d'emergència per a països amb problemes urgents i que poden facilitar fins a 50.000 milions de dòlars a països emergents i en desenvolupament.

Així mateix, la institució compta amb uns altres 40 acords en vigor per un import combinat d'uns 200.000 milions de dòlars (179.735 milions d'euros). "Hem rebut mostres d'interès d'uns 20 països més i seguirem en això en els propers dies", afegeix.

D'altra banda, la búlgara assenyala que el Fideïcomís de Contenció i Alleujament per a Catàstrofes (CCRT) del Fons pot ajudar els països més pobres amb un alleujament immediat del deute, la qual cosa alliberarà recursos vitals per a la despesa en salut i en contenció de l'epidèmia.