Més del 40% de les companyies espanyoles té previst o està valorant reduir la seva plantilla com a conseqüència de l'impacte del coronavirus, mentre un 25% ha congelat salaris i un 16% està reduint els sous, segons una enquesta realitzada per la consultora Willis Towers Watson a prop de 1.000 organitzacions europees, d'elles més d'un centenar espanyoles.

L'estudi reflecteix que, a Espanya, el 69% de les empreses consultades reconeix que la pandèmia tindrà un impacte negatiu rellevant en el seu negoci en els propers sis mesos, el 59% creu que aquest s'estendrà durant el proper any i el 45% que ho farà fins i tot fins i tot entrat l'exercici 2022. Mentrestant, només un 4% declara que no preveu un impacte negatiu en els propers 12 mesos, percentatge que s'eleva al 16% si es considera un termini de 24 mesos.

Així mateix, les organitzacions declaren estar considerant o haver congelat (73%), ajornat (83%) o reduït (79%) les noves contractacions. De fet, el 19% de les empreses que han participat en l'anàlisi es troba ja immers en plans de reducció de plantilla i un 24% addicional ho està considerant.

Els col·lectius d'empleats relacionats amb el treball manual, la cadena de producció i el suport al negoci són els més susceptibles de perdre la seva feina en els propers 3 mesos, segons l'estudi.

Salaris congelats o reduïts

En matèria de remuneració, més de la meitat de les companyies consultades està considerant o ja ha posat en marxa l'aplaçament o la reducció dels increments salarials. Concretament, un 25% manifesta haver congelat ja els salaris i un 18% afirma que l'està sospesant. A més, al voltant d'un 16% ha portat o està duent a terme reduccions de salari i un 10% addicional l'està valorant.

Segons l'informe, de moment, al voltant del 20% de les companyies enquestades ha reduït temporalment el salari fix d'algun dels seus directius/consellers executius com a conseqüència del Covid-19. Un 20% addicional encara s'ho està plantejant, sent habitual que aquestes reduccions oscil·lin entre un 20% i un 30% del salari base.

Incentius a llarg termini

Quant a les empreses amb polítiques de retribució variable, només un 25% manifesta que la pandèmia no tindrà impacte en el seu model, mentre que dos de cada tres estan considerant o ja han realitzat ajustaments en els objectius a què es vincula la bonificació anual. Sobre la naturalesa dels esmentats ajustaments, la majoria d'aquestes organitzacions (60%) no els ha definit encara.

En relació amb les que ja han pres decisions sobre això, destaquen les que mantenen els objectius aprovats, però aplicaran criteris discrecionals en finalitzar el període (14%), les que han decidit formalment retardar la selecció de objetivos*(13%) i les que han canviat les mètriques del model (11%).

Sobre els incentius a llarg termini, una clara majoria de companyies (80%) no té pensat canviar el disseny dels mateixos. Respecte als plans d'aquest tipus que es concedeixen en accions, un percentatge considerable (40%) no s'ha plantejat realitzar un ajustament sobre el nombre de les accions concedides malgrat la caiguda dràstica del seu valor.

Finalment, el 73% de les comissions de retribucions encara no ha debatut sobre l'impacte del Covid-19 en la política de remuneracions de la companyia.