El president de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), Antonio Garamendi, ha retret aquest dilluns al govern espanyol "la ineficàcia" a l'hora de comptar amb els recursos i materials de protecció necessaris davant el coronavirus, el que ha provocat "part del retard" en la desescalada.

Així ho ha assenyalat en una entrevista en Canal Sur Radio en la qual ha indicat que les empreses han estat "més eficients que el mateix govern espanyol" en portar els equips de protecció individual (EPI). "Es podia haver aixecat part de l'estat d'alarma si haguéssim tingut EPI", ha afirmat.

"És important que es comencin a posar sobre la taula xifres, dates i protocols d'obertura per a la desescalada, de manera que cada un sàpiga actuar en el seu negoci i la seva feina", ha subratllat.

Quant a la proposta del president del Govern, Pedro Sánchez, sobre uns nous Pactes de la Moncloa, Garamendi ha manifestat que el terme no els agrada "perquè segones parts mai van ser bones" i els Pactes de la Moncloa de l'any 1977 van suposar un acord per passar d'una dictadura a la democràcia".

No es tracta d'abordar un canvi de model

Ha indicat que, tanmateix, ara no es tracta d'abordar un canvi de model de país, sinó de posar en marxa una reconstrucció econòmica i ha volgut deixar clar que ells se senten "a gust amb la Constitució i la Monarquia parlamentària" que existeix actualment a Espanya.

En aquest sentit, ha manifestat que si alguns pretenen "aprofitar" la situació per "canviar altres" coses, ells no estaran en això. "No ens agradaria que es jugarà dialècticament amb coses per canviar el model de país; no és això, es tracta de posar en marxa un tema econòmic per una pandèmia", ha insistit.

"Si es pretén, a través d'aquesta pandèmia del coronavirus, aprofitar per canviar altres coses" que no siguin plantejaments per a la reconstrucció econòmica, "allà no ens trobaran". "Si el que es pretén és donar plantejaments per a la reconstrucció econòmica d'Espanya, no hi haurà cap problema" i els empresaris aniran "a sumar i a aportar", ha defensat.

Ha manifestat que a la comissió que es constitueixi al Congrés hi aniran amb les mans i els ulls oberts, disposats a col·laborar. Ha indicat que, de moment, es fan grans anuncis, però "veurem què ens plantegen", perquè fins ara no hi ha cap programa del que ens volen parlar.

"De moment, no tinc programa del que es vol parlar. Pot parlar grans paraules i poc pràctiques, o coses pràctiques que semblen menors i siguin importants" ha apuntat.

Ampliació dels ERTO

Quant als expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), Garamendi ha proposat que aquests s'ampliïn en alguns sectors més enllà de l'estat d'alarma perquè "no és real que un hotel o en un restaurant vagin obrir l'endemà" i, a més, aquests establiments "no tindran la capacitat actual per tenir la feina que tenia".

Finalment, ha destacat que Espanya està "més ben" preparada que en l'anterior crisi econòmica, amb un pes de les exportacions que representa el 30 per cent, mentre que abans era el sector de la construcció el que tenia aquest percentatge.