L'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) considera que la modificació dels denominats peatges energètics prevista en els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2017 "altera indegudament" la competència, ja que comporta més desequilibri entre territoris. PP i PNB han arribat recentment a un acord per eliminar la tarifa elèctrica d'alta tensió denominada 6.1.b i englobar les tensions de 30 a 36 quilovolts (kV) en la tarifa 6.2 l'any 2018.
D'aquesta manera, les empreses que estiguin connectades a la xarxa en tensions de 30.000 a 36.000 volts abonaran una tarifa més barata.

No obstant això, patronals i partits polítics catalans han denunciat el greuge que suposa aquesta modificació, ja que a Catalunya, a diferència del País Basc, no existeix la xarxa de 30 kV, per això les empreses d'aquesta comunitat no podran gaudir de l'abaratiment d'aquest tram. En un comunicat, la pròpia ACCO ha assegurat que aquesta mesura aparentment neutra que s'aplica a tots els territoris sense excepció, genera en la pràctica "un clar desequilibri" a favor dels operadors ubicats en aquells llocs on les línies de distribució elèctrica tenen una tensió superior.

"Efectivament, la xarxa energètica instal·lada al País Basc compta amb tensions compreses entre els 30 i els 36 kV, mentre que a Catalunya són inferiors als 30 kV", explica l'Autoritat Catalana de la Competència.

Més desequilibri

L'ACCO entén que l'acord entre el Govern i el PNB "aguditza el desequilibri que ja existia d'acord amb la regulació actual", en la mesura que ja es preveien peatges diferents en funció de si un operador es connectava a una xarxa d'entre 25 i 30 kV de tensió o d'entre 30 i 36 kV. "Amb la reforma acordada s'accentuarien les diferències entre l'energia que pagarien les empreses", subratlla aquest organisme de la Generalitat, que creu que aquestes diferències no responen a la tipologia de les empreses d'una o altra comunitat, sinó a l'opció escollida al seu moment per les distribuïdores d'energia encarregades del desplegament de la xarxa elèctrica.

Per tant, remarca la ACCO, "es tractaria d'una discriminació territorial que comportaria des de l'òptica de la competència un major desequilibri entre empreses en funció de la seva ubicació territorial".

En aquest sentit, Competència proposa que s'apliquin els mateixos peatges d'accés a l'energia a les empreses amb les mateixes necessitats en termes de consum elèctric, en la mesura que la tensió de la xarxa és un factor aliè als mèrits empresarials. "Només en un terreny de joc anivellat es generaran els beneficis esperables de la competència", incideix l'ACCO, que estarà "atenta" a un eventual desenvolupament normatiu de la reforma anunciada dels peatges en les línies de distribució de tensió d'entre 30 i 36 kV.