Un total de 50 empreses han tornat a instal·lar a Catalunya la seva seu social després que l'haguessin traslladada entre 2017 i 2018, segons dades de l'estudi d'Informa B&D. Així ho ha assegurat la presidenta de Fepime, Maria Helena de Felipe, i el seu secretari general, César Sánchez, en la presentació del IV Informe de la situació econòmica i laboral de la pime catalana, i han destacat que aquestes dades suposen un "canvi de tendència".

Tot i això, els ponents asseguren que el saldo continua sent negatiu, ja que en la primera meitat d'aquest 2019 un total de 440 empreses van traslladar la seva seu fora de Catalunya, mentre que van entrar a la comunitat 324, fet que deixa un saldo negatiu de 116 empreses.

De Felipe ha posat en valor que, tot i que el saldo continua sent negatiu, és molt inferior al que es va registrar el primer semestre del 2018, que va ser de 2.072 empreses: "Ha canviat la tendència i aquest és un missatge de confiança per als mercats. Són dades esperançadores i crec que més empreses aniran tornant".

La mal anomenada fuga de seus de Catalunya, que va tenir lloc arran de les pressions del Ministeri d'Hisenda després del referèndum de l'1-O del 2017, va beneficiar principalment la Comunitat de Madrid i el País Valencià. A Catalunya es va traduir en saldos de vendes negatius de 27.778,52 milions d'euros el 2017 i de 14.878,5 milions el 2018, segons l'estudi. 

Per la seva banda, Sánchez ha destacat que Catalunya ha registrat el saldo positiu de vendes més alt del conjunt d'Espanya, amb 1.048,8 milions d'euros, fet que s'explica pel retorn d'empreses a la comunitat catalana, entre les quals destaquen dues companyies del grup petrolier GM Fuel, amb un volum de negoci anual de més de 700 milions d'euros: "Això n'ha disparat les vendes", ha asseverat.

Personal qualificat i finançament

Unes de les principals preocupacions de les pimes és la manca de mà d'obra qualificada, a la qual cosa s'afegeix la dificultat de les pimes més petites per retenir el talent. En aquest sentit, "ens falten programes de formació. Si no els tenim, les pimes mai podran ser competitives", ha dit De Felipe.

En concret, respecte al 2014, la preocupació de no trobar personal qualificat ha crescut un 267% en les microempreses, un 343% en la petita empresa i un 335% en les empreses de més de 50 treballadors. Pel que fa a l'accés al finançament, la patronal ha indicat que les operacions de crèdit nou a empreses van caure un 6,32% aquest darrer any respecte al 2018 en les operacions de menys de 250.000 euros –atribuïdes a les empreses més petites– , un 1% en les operacions de 250.000 a un milió, i van créixer un 35,69% en les operacions superiors al milió.

"No volem subvencions, però sí incentius econòmics i reduccions impositives perquè puguem assumir els costos d'una estratègia de comerç transfronterer i per al llançament dels nostres productes i serveis", ha afirmat De Felipe.