La Comissió Europea ha presentat aquest dimecres cinc opcions per intentar reduir els preus de l'energia a la Unió Europea a curt termini i de forma temporal, mentre ultima una revisió del mercat elèctric a llarg termini que espera tenir llista per a l'abril. L'Executiu comunitari planteja posar un límit al preu del gas al mercat a l'engròs, compensar costos de producció d'empreses que generin electricitat amb combustibles fòssils, redirigir els "beneficis caiguts del cel" als consumidors, crear un agregador que garanteixi un preu baix a consumidors vulnerables i fixar un preu màxim per a les empreses operand al mercat a l'engròs.

La Comissió també ha presentat una proposta legislativa per obligar a què els Estats membres tinguin els seus magatzems de gas plens almenys al 80% de cara al pròxim hivern i un mecanisme per poder retirar el control dels dipòsits a companyies de tercers països, com la russa Gazprom, si es detecten comportaments que amenacin la seguretat de subministrament. Fins al moment, Brussel·les s'oposava a prendre mesures que poguessin tenir un impacte estructural als mercats perquè considerava que els preus disparats dels últims mesos eren una cosa temporal i perquè defensaven que precisament la reforma del mercat havia permès evitar apagades i garantir la lliure competència. Ara, amb aquestes noves cinc propostes, la Comissió insisteix que les accions han de ser proporcionades, excepcionals i temporals. Encara que la proposta recull en gran manera la posició d'Espanya, que ha liderat els països reclamant una intervenció europea, precisament rebutja la reforma estructural que Pedro Sánchez reclamava.

A l'altre costat, hi ha alguns països que s'oposen a les mesures com són Alemanya i, sobretot, els Països Baixos. Fonts diplomàtiques argüeixen que les mesures, en especial limitar el preu de l'electricitat al mercat a l'engròs, són "fantasies" que no ajudarien a solucionar els problemes actuals ni a reduir la dependència del bloc en els combustibles fòssils de Rússia. La diversificació dels proveïdors, per reduir la dependència de Rússia, també serà clau en això. Dimarts passat, l'assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca Jake Sullivan va assegurar que els Estats Units i la UE anunciaran una acció conjunta per aturar aquesta dependència. El president, Joe Biden, es reuneix aquest dijous amb els líders de la Unió Europea.

El preu de la llum a Espanya

El preu de l'electricitat al mercat a l'engròs pujarà aquest dijous el 6,2 %, fins als 225,71 euros el megawatt hora (MWh), segons les dades de l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE). Amb la pujada prevista per a demà, el preu de la llum multiplica per més de tres l'import que va marcar fa just un any (64,82 euros), i se situa un 9,7 % més per sobre del qual es va arribar el passat 24 de febrer (205,6 euros), quan va començar la invasió de Rússia a Ucraïna.

La petició de Podemos al govern espanyol

Unides Podem ha traslladat a l'Executiu espanyol la necessitat de desplegar de forma "urgent" mesurades "valentes", "ambicioses" i "eficaces" per baixar els preus de la llum i els carburants, a més de demandar que les grans rendes i empreses han "de sufragar" el cost de la crisi. Així ho han indicat fonts de la formació després de la reunió mantinguda amb l'Executiu, en el marc dels contactes pel Pla Nacional de Resposta a les conseqüències econòmiques generades per la guerra d'Ucraïna. Des del grup han anat a la cita el portaveu parlamentari en el Congrés, Pablo Echenique, el dirigent d'En Comú Podem, Jaume Asens, la portaveu adjunta del grup, Sofía Castañón, el seu homòleg i dirigent d'IU, Enrique Santiago, el representant de Galícia en Comú, Antón Gómez-Reino, i el coordinador d'Aliança Verda, Juantxo López de Uralde.