El Cercle d'Economia, ha exigit al sobiranisme que fugi de "temptacions unilaterals" per tal de millorar la seguretat jurídica a l'Estat i així poder atreure més inversió i així sortir més ràpidament de la crisi econòmica provocada per la Covid, en una intervenció aquest divendres al matí per presentar les Jornades de la institució que se celebraran la setmana que ve a Barcelona. 

En aquest sentit, el Cercle ha demanat, tant al Govern com al govern espanyol, fugir de les confrontacions i tornar al diàleg, ja que , segons ha indicat el seu president, Javier Faus, el consens "té valor econòmic en si mateix" i una repercussió positiva en l'economia del país. Alhora ha reclamat "mirar a llarg termini" i fugir confrontació que s'ha viscut en els últims anys. 

Per arribar a aquest punt, des de l'organització, consideren que Catalunya "ha de tornar a ser propositiva i no es pot desentendre dels problemes" de l'Estat espanyol, perquè també "hi està implicada" i els seus destins estan lligats tant en el curt com el llarg termini.

Cinc eixos per millorar l'economia

Alhora, el Cercle, en una nota d'opinió prèvia a la celebració de les jornades, presentada per Miquel Trias, membre de la junta del Cercle, proposa cinc eixos per millorar l'economia, tant catalana com espanyola. En primer lloc demanen millorar la productivitat i, en aquest sentit, aprofitar els fons europeus Next Generation, per tal de no cometre els mateixos errors que en la sortida de l'última crisi. Un dels objectius d'aquesta millora de la productivitat, apunten, és incrementar el pes de la indústria en el PIB, que en els últims anys ha caigut al 16%.

En segon lloc, asseguren que la societat ha trencat el pacte intergeneracional, i exigeixen millorar la formació i obrir el mercat de treball als joves, per tal de no deixar-los fora. En tercer lloc, demanen crear un marc atractiu per atreure la inversió millorant la seguretat jurídica a tot l'Estat, com per exemple "aparcar temptacions unilaterals", en aquest sentit aplaudeixen el posicionament del president d'ERC, Oriol Junqueras, i millorar el sistema tributari perquè no sigui "confiscatori". 

El quart punt de les reclamacions del Cercle és professionalitzar l'administració pública, per tal que sigui més eficient i incentiva la col·laboració publicoprivada. I per últim, repensar el model territorial espanyol i caminar cap a un model més semblant a l'alemany. Per arribar a aquest punt, demanen que Catalunya superi l'independentisme i "sigui lleial i propositiva" i que Madrid exerceixi una capitalitat responsable.

Amb les jornades "expressarem l'ambició de Barcelona"

A l'acte també hi ha participat el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha felicitat al cercle pel programa de les jornades i ha assegurat que hi expressaran "l'ambició de Barcelona" per tornar a ser referent econòmica al sud d'Europa i demostraran que el país està tornant a agafar velocitat i que la ciutat s'està reactivant.

A més, ha assegurat que aquestes jornades representen la voluntat de reactivació i transformació del model econòmic. Dins d'aquest punt, Collboni ha assegurat que, les jornades, sense perdre l'ambició, han procurat també donar importància a la xarxa de pimes catalanes, que són gran part del teixit empresarial. Això ho demostra la presència de Pimec.

Alhora, ha celebrat la presència del president de Corea del Sud a les jornades, juntament amb el rei Felip VI durant el primer dia de les jornades. Aquest fet ho ha lligat a la possibilitat que Barcelona atregui noves inversions.

Qui també ha participat en la presentació ha estat Pere Navarro, delegat de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona i exlíder del PSC, que ha recalcat l'actitud del Cercle per voler sobrepassar aquest moment difícil, assegurant que la recuperació s'ha de fer sobre bases sòlides. 

Alhora, ha recalcat que les jornades volen tornar a obrir Barcelona al món i, en aquest sentit, ha considerat que tot el que  es va organitzant a Barcelona en els últims mesos "es va sumant a la filosofia de Barcelona" i que amb les jornades s'indica que es vol que Barcelona torni a ser un referent. 

Els fons europeus, un canvi de paradigma

Qui també ha participat en la presentació és CaixaBank, un dels patrocinadors de les jornades. L'encarregat de presentar el banc ha estat Enric Fernández, economista cap de CaixaBank, que ha assegurat que els fons europeus representen un "canvi de paradigma" per fer de l'economia catalana i espanyola molt més productiva, sostenible i cohesionada.

Alhora, ha apuntat que "estem començant enlairament i recuperació forta i sostinguda", assegurant, però, que aquesta recuperació dependrà del rumb i les reformes que es facin a l'Estat, és per això que ha assegurat que les jornades poden aprofundir en el diàleg per sortir amb una economia més forta de la crisi.