La recuperació econòmica després del sotrac provocat per la covid Catalunya va prenent forma i totes les institucions i indicadors auguren que el PIB català es recuperarà per complet i arribarà als nivells d'abans de la pandèmia l'any 2022. Segons l'últim informe 'Situació Catalunya' del BBVA presentat aquest dimecres l'economia catalana podria créixer com a mínim un 6,6% el 2021 i un 7,2% el 2022, la qual cosa permetria a la fi del 2022 la recuperació del nivell de PIB prepandèmia.

Segons l'informe, la millora econòmica es donarà gràcies a l'avanç de la vacunació, un entorn internacional favorable, el major dinamisme del consum de les llars catalanes i l'impuls que permetran els fons europeus Next Generation EU al territori. Si finalment es compleixen totes aquestes previsions De complir-se aquestes previsions, l'economia catalana crearia, de mitjana, uns 200.000 nous llocs de treball cada any entre el 2020 i el 2022. En tot cas, la incertesa és elevada, en particular pel que fa al procés de vacunació, l'evolució de la pandèmia i el repartiment dels fons europeus, la qual cosa podria condicionar la velocitat de la recuperació.

L'informe, que ha estat presentat per Miguel Cardoso, economista en cap per a Espanya de BBVA Research, i José Ballester, director territorial de BBVA a Catalunya, indica que el comportament relatiu de l'economia catalana el 2020 s'explica, principalment, pel pes més gran dels sectors de consum social i del turisme estranger en la seva economia, que van contribuir a un impacte final més acusat en la demanda catalana. Pel que fa a l'impacte de la crisi en el mercat laboral català, ha estat heterogeni des del punt de vista territorial.

Així, segons les últimes dades disponibles, la Costa Daurada i les àrees urbanes, excepte Barcelona, haurien recuperat ja el nivell precrisi d'afiliació. Per contra, la Costa Brava, que es va veure més afectada que la resta de zones turístiques del país, i el seu nivell d'ocupació, encara se situa més de 2 punts percentuals per sota del nivell precrisi, una cosa semblant és el que li passa a Barcelona, ja que el menor dinamisme del turisme dificulta la recuperació de l'ocupació. Amb tot, a Catalunya al juny d'aquest any, l'afiliació a la Seguretat Social s'hauria acostat ja a 2 del nivell prepandèmia.

L’economia catalana podria accelerar-se el 2022

Tot i els bons auguris de cara a la recuperació econòmica, l'informe també indica que aquesta primera meitat de l'any, l'activitat a Catalunya s'ha moderat per culpa de l'evolució de la pandèmia, el Brexit i l'encariment el petroli. Així, l'augment de les restriccions de mobilitat des de gener, per l'augment de la incidència a Catalunya, van reduir la despesa de les famílies catalanes en els primers mesos de l'any.

Ara bé, aquesta tendència podria canviar durant la segona part de l'any i el creixement del PIB català podria ser més gran que el previst fa uns mesos, a causa de la ràpida recuperació del consum, després decaure l'estat d'alarma al maig, concretament en destaca l'acceleració de la despesa en sectors de consum social, com restauració, oci i allotjament, segons BBVA Research.

En aquest sentit, la despesa amb targeta realitzada per turistes residents a Espanya es recupera ràpidament des del mes de maig. En concret, la despesa dels catalans va superar en més de 30% el realitzat el maig del 2019, i al juny es va mantenir 20% per sobre de l'observat en el mateix mes del 2019, per tant superant els nivells d'abans de la pandèmia. Per contra, la despesa amb targeta realitzat per estrangers , tot i que hauria augmentat des de maig, encara es troba en nivells molt baixos, ja que el turisme encara no s'ha recuperat.

Així mateix, les exportacions catalanes de béns van millorar de forma progressiva en el primer quadrimestre d'aquest any, afavorides per la millora de la demanda externa. En tot cas, l'augment observat en el preu del petroli podria restar a Catalunya prop de 0,8% al creixement del 2021.

De cara als pròxims trimestres, l'informe indica que es preveu una acceleració de la recuperació recolzada en els progressos en la vacunació, la utilització de l'estalvi embassat per les famílies, la recuperació de l'activitat a Europa, l'aprovació del Pla de Recuperació del govern espanyol amb l'arribada dels fons europeus i les polítiques expansives del BCE. Tot això, juntament amb una rellevant capacitat de producció sense utilitzar després de la forta caiguda de la despesa, afavorirà l'avanç del consum, del turisme i de la inversió, el que impulsarà la recuperació a Catalunya.

Factors d’incertesa

L'escenari de recuperació previst es podria veure afectat per diversos factors d'elevada incertesa. El principal risc és el sanitari, per això serà clau una vacunació ràpida, efectiva i massiva, a Espanya i a Europa, que permeti relaxar les restriccions a l'activitat econòmica i la mobilitat. El repunt dels contagis i les noves restriccions al juliol mostren que la incertesa encara és molt elevada.

A més, hi ha el risc de no abordar les reformes necessàries que permetin crear les condicions per a una recuperació vigorosa, que faciliti el màxim aprofitament dels fons europeus, i consistent amb els objectius mediambientals. Els fons europeus, l’impacte més gran serà a partir de la segona meitat del 2021, es repartiran en part entre les comunitats, i el repartiment final i la seva eficiència podrien condicionar les previsions de creixement de cada regió.

La col·laboració entre governs, i amb el sector privat, seran crucials per a una adequada elecció i execució dels projectes amb major impacte sobre l'ocupació i la productivitat, no només a curt sinó també a llarg termini. Així mateix, la reforma de pensions millora la suficiència, tot i que no aborda la sostenibilitat, i per això els seus efectes dependran de com s'aborden els desequilibris que persisteixen i l'equitat intergeneracional.